Der skal meget til, før Greve-borgeren Henrik Holmen Jensen står af sin scooter, når han er på en af sine mange køreture rundt i det sjællandske landskab.

Men det følte han sig tvunget til, da han søndag formiddag kom forbi en lokal legeplads.

Dér steg han af scooteren og tog et billede, der nu får Midt- og Vestsjælland til at komme med en meget klar advarsel.

For på trods af, at det i sommeren 2023 blev ulovligt at være i besiddelse af lattergas på offentlige steder, kunne Henrik Holmen Jensen tælle cirka 20 tomme flasker lattergas ved legepladsen ved Engrøjen i Greve.

Og det er ikke overraskende for den lokale politikreds.

»Vi ser desværre også, at de her flasker sommetider ligger henkastet, og det er typisk de her steder, hvor unge mennesker holder til,« siger Thomas Kristensen, der er pressetalsmand hos Midt- og Vestsjællands Politi, og fortsætter:

»Det er noget, som vi tager meget alvorligt og drøfter med både kommunen og SSP. Det er ikke noget, som man kan patruljere sig ud af.«

B.T. vil gerne sætte fokus på brugen af lattergas i Danmark. Er du kommet galt afsted efter indtag, eller kan du bidrage til dækningen på anden vis? Så vil B.T. gerne tale med dig – send en mail til sebj@bt.dk.

B.T. bragte Henrik Holmen Jensens oplevelse mandag aften, og tirsdag morgen havde vi fra en borger i København modtaget omkring 30 billeder – taget i hovedstadens gader – hvor de samme flasker med lattergas også flyder.

Og det er ikke godt. 

»Jeg synes, at det er et kæmpe problem. Før i tiden var det de her små patroner, men nu kommer de i store flasker, der altså indeholder ret meget lattergas. Der kan du få en farlig dosis,« siger Claus Løland, der er hjerneforsker på Københavns Universitet og tidligere har undersøgt effekterne af lattergas.

Han fortæller, hvordan den manglende ilt i lattergassen har den effekt, at du faktisk bliver kvalt, når du indtager det, og at det kan give både akutte og mere længerevarende skader.

Derfor advarer Midt- og Vestsjællands Politi også borgerne i deres kreds.

»Uanset hvad, kan vi kun advare mod at tage lattergas. Der er nogle meget alvorlige sundhedsmæssige risici forbundet med det her, som man skal tage alvorligt,« siger Thomas Kristensen.

DR bragte i marts tal fra Giftlinjen, der viste, at man i 2023 fik 101 henvendelser om lattergas.

Halvdelen af dem kom efter 1. juli, hvor det altså blev forbudt at være i besiddelse af lattergas på offentlige steder. Antallet af henvendelser var desuden en lille stigning i forhold til året før.