Forsvarsminister Troels Lund Poulsen nævnes ikke i endelig redegørelse i sagen om fregatten "Iver Huitfeldt".

Det politiske system skal fremover have bedre oplysninger fra Forsvarskommandoen.

Det siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) torsdag på et doorstep i Forsvarsministeriet, efter at den endelige redegørelse i sagen om fregatten "Iver Huitfeldt" er afleveret.

Ministeren er "ked af", at han ikke fik den information, han skulle have haft.

- Vi skal sikre, at vi bliver endnu bedre fremadrettet til at blive orienteret, siger Troels Lund Poulsen uden dog at uddybe, hvordan det konkret skal ske.

Sagen handler om fregatten, der oplevede systemsvigt og defekt ammunition, da den blev angrebet i Det Røde Hav 9. marts.

Redegørelsen beskriver kommunikationen mellem Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet om forløbet.

Den endelig redegørelse slår fast, at der på et møde mellem Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet 18. marts ikke blev givet en fyldestgørende orientering om fregattens problemer med defekte granater.

Det lod Forsvarskommandoen ellers forstå, at man havde. Det fremgik af den første hurtige redegørelse, som TV 2 kunne lække fra 3. april, og hvor Forsvarskommandoen i øvrigt frikendte sig selv for fejl i sagen.

På et pressemøde senere på dagen 3. april kunne Troels Lund Poulsen oplyse, at han havde modtaget endnu en redegørelse med nye oplysninger om sagen. Derfor bad ministeren om en ny og endelig redegørelse. Som altså nu er kommet.

- Det har ikke været et kønt forløb, når der er lavet tre redegørelser. Det siger sig selv, siger Lund Poulsen.

Det var forsvarsmediet Olfi, som 2. april kunne fortælle, at fregatten oplevede systemsvigt og defekt ammunition under et droneangreb 9. marts.

Ifølge Lund Poulsen blev han heller ikke orienteret om problemerne, før Olfi bragte historien. Det fastslår han fortsat.

På pressemødet 3. april kunne Troels Lund Poulsen meddele, at forsvarschef Flemming Lentfer blev hjemsendt. Lentfer er hjemsendt af flere årsager, ikke som direkte konsekvens af fregatsagen, har ministeren fastholdt, og det er samme meldingen torsdag.

Den fungerende forsvarschef, Michael Hyldgaard, siger torsdag ganske kortfattet om de tre redegørelser, at det er godt, at fejl bliver rettet, når de opdages.

- Det er jo godt embedsvirke, at man retter en fejl, når man opdager den, siger Hyldgaard.

Redegørelsen nævner ikke forsvarsministeren med et ord. Men nu har Forsvarskommandoen "erkendt", at granatproblemer ikke "specifikt blev nævnt" på mødet 18. marts.

Mødet blev afholdt, efter Forsvarsministeriets departement 15. marts blev orienteret om, at "udfordringer med våbensystemet søges udbedret" på fregatten "Iver Huitfeldt".

Herefter ønskede ministeriet at få uddybet den meddelelse. Det skete først på mødet 18. marts, da "der ikke blev givet indtryk af, at sagen var af hastende karakter".

Til gengæld fremgår det af redegørelsen, at ifølge Forsvarskommandoen blev en sagsbehandler i ministeriet orienteret af en sagsbehandler i Forsvarskommandoen om radarsvigt 15. marts efter meddelelsen om udfordringer med våbensystemet. Der findes dog ikke et telefonnotat fra den samtale.

I redegørelsen står der desuden, at den i dag hjemsendte forsvarschef Flemming Lentfer orienterede blandt andre partiledere om fregattens nedskydning af fire droner 13. marts. Men her blev der ikke "orienteret om udfordringerne i forbindelse med engagementet".

/ritzau/