Mindst 4.000 briter befinder sig Darfur. Mange af dem frygter for deres sikkerhed, og en kamp mod uret for at sikre evakueringen af så mange med britisk pas som muligt er nu i gang.

»Vi forsøger at bruge den landingsbane, der er lige nord for Khartoum. Men vi er klar over, at den er i dårlig stand, og vi kigger nu på alternativer til luftevakuering,« siger Alicia Kearns fra parlamentets udenrigskomité til Sky News.

Et britisk Hercules-militærfly, der kan rumme 120 passagerer, lettede tirsdag formiddag fra Khartoum med Cypern som destination.

Men den spinkle våbenhvile, der skal muliggøre denne form for evakuering, holder næppe. RFS-lederen, general Hemeti, påstår allerede nu, at regeringshæren fortsætter flyvninger med militærfly på trods af våbenhvilen.

Røg fra en eksplosion i Sudans hovedstad, Khartoum.
Røg fra en eksplosion i Sudans hovedstad, Khartoum. Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH
Vis mere

»Vi ved, at der er både britiske og franske skibe i regionen, og de kan komme i spil, hvis luftbroen ikke kommer til at virke,« siger Alicia Kearns, der understreger, at alle former for transportsamarbejde overvejes.

Den britiske presse hæfter sig ved det Dunkirk-agtige element i evakueringen. The Suns overskrift er: »Dunkirk-lignende evakuering af 4.000 briter i gang. The Daily Mail kalder evakueringen for »En desperat redningsmission«.

Sudan er en gammel britisk koloni, der fik sin selvstændighed i 1956. Britisk aktivitet i landet er dog fortsat siden, og Storbritannien er den vestlige nation med forholdsvis flest statsborgere i kriseområdet.

Kenyanske og somaliske statsborgere på vej ud af Sudan. Hundredtusinder af internationale borgere søger nu væk fra det krisehærgede land.
Kenyanske og somaliske statsborgere på vej ud af Sudan. Hundredtusinder af internationale borgere søger nu væk fra det krisehærgede land. Foto: TONY KARUMBA
Vis mere

Briterne er blevet bedt om at gemme sig i deres lejligheder. Men mange af dem klager over mangel på information, samtidig med at både el- og telefonnettet flere steder er nede.

»Vi har ingen idé om en tidsplan, og vi aner ikke, hvordan de vil få os ud. Skal vi flyves ud eller evakueres i busser? Det er meget frustrerende, at der ikke er nogen kontakt,« siger Iman Abu Garga til BBC.

»Det her føles som det endelige opgør, og vi føler, at vi bare skal ud i en fart,« siger en skolelærer ved navn William til The Times.

Storbritanniens forsvarsminister, James Cleverly, erkender, at Storbritannien ikke er i stand til at levere beskyttelse til britiske statsborgere, hvis de begiver sig mod lufthavnen i håbet om evakuering.

En såret græsk borger bæres ud af et militærfly, efter at det er ankommet fra Sudan til Athen.
En såret græsk borger bæres ud af et militærfly, efter at det er ankommet fra Sudan til Athen. Foto: ARIS MESSINIS
Vis mere

»Vi ved ikke, hvor længe denne mulighed for evakuering er åben. Vi kalder på briter, der skal ud i forhold til, hvor sårbar deres situation vurderes at være,« siger James Cleverly.

Den britiske regering kom under skarp kritik for håndteringen af tilbagetrækningen fra Afghanistan i 2021, og eksperter advarer om, at evakueringen fra Sudan kan blive endnu mere kaotisk, fordi man i Kabul i det mindste havde en aftale med Taleban om en tidsramme for evakuering.

B.T.s internationale korrespondent, Jakob Illeborg, skriver om den hektiske evakuering af civile fra Sudan.
B.T.s internationale korrespondent, Jakob Illeborg, skriver om den hektiske evakuering af civile fra Sudan.
Vis mere

»Khartoum er en tætbefolket millionby. Når der anvendes tunge, eksplosive våben, så bliver gadehjørner slagmarker, og det er civilbefolkningen, der bliver ofrene,« siger Patrick Youssef, regionschef for Røde Kors, til The Guardian. Røde Kors anbefaler alle, der kan, om at søge væk fra Khartoum.

Hundredvis af britiske statsborgere overvejer lige nu, om de skal vove pelsen og søge mod lufthavnen uden beskyttelse, så længe våbenhvilen varer. Det frygtes nemlig, at der vil komme en yderligere eskalering af blodsudgydelserne, når våbenhvilen ophører. ​