Asia Bibi. En pakistansk kristen kvinde, mor og hustru, der som den første kvinde i Pakistan sidder på dødsgangen efter at være blevet dømt for blasfemi i det muslimske land.

Der har hun siddet siden sin dom i 2010, men nu rykker hendes skæbne måske tættere på.

Ifølge Ritzau har lederne af en stor gruppe demonstranter nemlig krævet, at Asia Bibi får eksekveret sin dødsdom snarest. Det sker som reaktion på, at en mand ved navn Mumtaz Qadri er blevet henrettet den 29. februar.

Mumtaz Qadri blev henrettet, fordi han havde dræbt en guvernør, han var livvagt for. Guvernøren ville nemlig lempe den blasfemiparagraf, Asia Bibi er kendt skyldig efter. En paragraf, mange pakistanere er glade for, fortæller senior forsker ved Nordisk Institut for Asiens Studier, Stig Toft Madsen.

»Mange var rasende over, at guvernøren slog til lyd for at lempe blasfemiparagraffen. Netop af den grund er hans morder Mumtaz Qadri også blevet hyldet af mange, både efter han havde dræbt guvernøren og for nylig, da han blev hængt,« siger Stig Toft Madsen.

Faktisk har den nu henrettede livvagt fået helt op imod 25.000 støtter, der har været samlet til bøn søndag i Islamabad, hovedstaden i Pakistan, hvor også regeringen holder til. De støtter kræver nu Asia Bibi henrettet snarest.

»De nægter at forstå og acceptere, at deres helt er blevet hængt, mens en kvinde som Asia Bibi stadig er i live,« siger Stig Toft Madsen.

Hvem er Asia Bibi?

Men hvem er denne pakistanske kvinde Asia Bibi, som så mange ønsker død, men som har siddet på den pakistanske dødsgang siden 2010?

Svaret er umiddelbart: En fattig mor til fem og hustru, der havde en anden tro end flertallet af sine landsmænd. En tro, hun nu bøder for. Det er i hvert fald scenariet ifølge bl.a. menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, der har kritiseret Asia Bibis dom, og som mener, at blasfemiparagraffen bl.a. bruges til at håndhæve personlige vendettaer.

Asia Bibi, der i 2009 arbejdede i en mark i Pakistan, skulle angiveligt have hentet vand i en kop. Det var hendes kvindelige kollegaer ikke tilfredse med. De sagde, at Asia Bibi ikke måtte røre vandskålen, eftersom hun ikke var muslim, og at hun dermed havde forurenet vandet, skriver Daily Mail.

På den baggrund skulle de muslimske kvinder have anklaget Asia Bibi for blasfemi, hvilket hun et år senere blev kendt skyldig i og dømt til døden for.

Fængsel mere sikkert end frihed

»Har du nogensinde hørt om hende? Sikkert ikke. Med mindre du er et dedikeret, bevidst menneske, som har lavet sin egen research,« lød det i det engelsksprogede web-tv-talkshow ”The Glazow Gang” med den canadiske klummeskribent Jamie Glazov i oktober 2015.

Han rasede over, at Asia Bibi og hendes skæbne ikke fik mere opmærksomhed i medierne.

»I fire år har hun været i isolationsfængsel, hun bløder indvendigt, hun kaster blod op,« siger han og fortæller, at Asia Bibi var en ud af blot tre kristne familier i en by med 1.500 muslimske familier, og at det derfor nærmere er racisme mod hende, der har fået hende dømt, end at hun har overtrådt en blasfemiparagraf.

At Asia Bibi ikke er blevet løsladt efter international opmærksomhed er der gode grunde til, siger forsker Stig Toft Madsen.

»For det først er Asia Bibi fattig, og fordi hun ikke er ude af Pakistan, har hun ikke haft mulighed for at gøre opmærksom på problematikken omkring blasfemiparagraffen i Pakistan. Dernæst er der i Pakistan en holdning blandt advokater om, at det ikke nødvendigvis er en god ide at gøre opmærksom på sin klient, hvis man har en dødsdom hængende over hovedet,« siger han.

Det skyldes, at blasfemiparagraffen bliver taget meget seriøst blandt mange pakistanere, og selvom man derfor skulle blive løsladt, er det ikke til at sige, hvad der venter sig på den anden side. Det var også derfor, guvernøren blev dræbt af den nu hængte Mumtaz Qadri.

»Dertil kommer, at undertrykkelse af kristne i den muslimske verden ikke har den store bevågenhed i Vesten,« siger Stig Toft Madsen med reference til, at Asis Bibi ikke er blevet benådet efter internationalt pres.

»Sandheden om Islams korstog mod kristne huer ikke folk i Vesten, som blandt andre Klaus Wivel har argumenteret i sin bog Den Sidste Nadver,« tilføjer Stig Toft Madsen.

Glem mig ej

I forbindelse med en appel til højesteretten i Pakistan i 2014, skriver Daily Mail, at Asia Bibi kom med følgende udtalelse via sin mand:

»Min fængselscelle har ingen vinduer, og dag og nat er det samme for mig. Men hvis jeg stadig holder ud i dag, er det takket være alle, der prøver at hjælpe mig. Da min mand viste mig fotografier af mennesker, som drak et glas vand for mig, flød mit hjerte over,« skriver hun og tilføjer:

»I er mit eneste håb for at holde mig selv i live i denne fangekælder, så vær sød ikke at forlade mig. Jeg har ikke begået blasfemi.«