Landets kiropraktorer og fysioterapeuter har fået travlt de senere år. Alene i 2016 har knap 834.000 danskere været forbi enten en fysioterapeut eller kiropraktor. Mens kiropraktorerne har oplevet en stigning af antallet af patienter på 17 pct siden 2006, er stigningen hos fysioterapeuterne 33 pct. Det viser nye tal for Danske Regioner.

En del af forklaringen skal findes i, at både læger og patienter har fået øjnene op for, at en fysioterapeut eller kiropraktor kan hjælpe med at få bugt med smerter i muskler og led, lyder det fra fagfolkene selv. Men fysioterapeut Steffan W. Christensen, adjunkt på fysioterapeutuddannelsen i Aalborg og ph.d.-studerende ved institut for medicin og sundhedsteknologi på Aalborg universitet, er ikke i tvivl om, at stadig flere får gener og smerter. LOG IND PÅ BT PLUS og læs hele artiklen og få eksperternes bedste råd til, hvordan du afhjælper smerter i nakken ...


Landets kiropraktorer og fysioterapeuter har fået travlt de senere år. Alene i 2016 har knap 834.000 danskere været forbi enten en fysioterapeut eller kiropraktor. Mens kiropraktorerne har oplevet en stigning af antallet af patienter på 17 pct siden 2006, er stigningen hos fysioterapeuterne 33 pct. Det viser nye tal for Danske Regioner.

En del af forklaringen skal findes i, at både læger og patienter har fået øjnene op for, at en fysioterapeut eller kiropraktor kan hjælpe med at få bugt med smerter i muskler og led, lyder det fra fagfolkene selv. Men fysioterapeut Steffan W. Christensen, adjunkt på fysioterapeutuddannelsen i Aalborg og ph.d.-studerende ved institut for medicin og sundhedsteknologi på Aalborg universitet, er ikke i tvivl om, at stadig flere får gener og smerter.

»Vi er ikke lige så aktive som tidligere, og det betyder, at vi får flere skavanker,« siger han.

Og ja, det kan skyldes, at vi tilbringer mere og mere tid foran alverdens skærme. Men Steffan W. Christensen understreger, at det ikke alene er teknologiens skyld. For man ville opleve præcis de samme problemer, hvis det var en bog, man sad med en hel dag.

»Mobil-nakke lyder bare bedre end bog-nakke eller strikke-nakke. Problemet er, at vi sidder stille i samme stilling for længe,« siger han.

Nakkesmerter er et stort problem. Mere end 1 ud af 10 danskere oplyser, at de har haft meget generende nakkesmerter inden for to uger. Samtidig tager hver dansker i gennemsnit, hvad der svarer til 210 smertestillende tabletter om året, viser tal fra Apotekerforeningen.

Sammen med lænderygsmerter og slidgigt topper nakkesmerter listen over årsagerne til, at vi går til læge, fremgår det af rapporten ‘Sygdomsbyrden i Danmark 2015’. Desværre er forskningen på området begrænset, så eksperterne ved ikke nok om, hvordan vi bedst behandler nakkesmerterne, konkluderer en arbejdsgruppe for Sundhedsstyrelsen, som netop har gennemgået forskningen og derudfra lavet nye retningslinjer for ikke-kirurgisk behandling af nyopståede nakkesmerter.

»Vi ved, at for langt de fleste, vil smerterne gå over af sig selv. Har du kun ondt i et par dage, behøver du altså ikke gøre noget,« siger fysioterapeut Steffan W. Christensen, der var en del af arbejdsgruppen.

Man skal så vidt muligt gøre det, man plejer, og altså ikke begynde at holde nakken i ro, da det kan forlænge perioden med smerter.

»Kroppen er skabt til bevægelse, så man skal bevæge sig, hvis man skal hurtigt tilbage til samme niveau, som før man fik ondt,« siger han.

Formand for Dansk Kiropraktor Foreningen Lone Kousgaard Jørgensen, der har egen klinik i Sønderborg, er enig i, at det for langt de fleste er vigtigt at holde sig i gang. Når blodcirkulationen øges, vil kroppen hele hurtigere.

»Men jeg oplever, at folk er nervøse eller i tvivl om, hvorvidt de må bevæge sig, eller om det er bedst at lade være. De er bange for at gøre det værre. Men når jeg så har snakket med dem og undersøgt nakken, så er de trygge ved det,« siger hun.

Det er kun nogle få, som skal skrue lidt ned for aktiviteten, hvis de er meget aktive eller er typen, der tror “at alt kan arbejdes væk.”

Fortsætter nakkesmerterne over længere tid, viser forskningen, at specifikke øvelser for nakken samt såkaldt ‘led-mobiliserende’ behandling kan have en god effekt på smerterne. Her arbejder fysioterapeuten eller kiropraktoren med bevægelsen i nakken.

Hvis smerterne udvikler sig til at blive kroniske, kan det være nødvendigt at få undersøgt nakken nærmere ved f.eks. en MR-scanning.

»Er det et længerevarende problem, vil vi i behandlingsforløbet også vejlede patienten i, hvornår patienten skal henvises til yderligere undersøgelser,« siger Lone Kousgaard Jørgensen.

Guide: Få bugt med nakkesmerterne

En arbejdsgruppe for Sundhedsstyrelsen har netop gennemgået den viden, der ligger om behandling af nakkesmerter. Ud fra forskningen har de konkluderet, hvilke typer behandling der har en beviselig effekt.