»Jeg tror på mig selv og satser alt. Jeg tror på mine muligheder for at blive én af verdens bedste løbere.«

Ordene kommer fra en ambitiøs og målbevidst 18-årig Axel Vang Christensen fra FIF Hillerød.

Hans EM-guld i cross for U20, europarekorderne i 3.000 meter forhindringsløb på 8.29.12 og fem kilometer på landevej på 13.42 samt EM-sølvet som 16-årig for U20 i 3.000 meter forhindringsløb taler sit krystalklare sprog.

På hjemlig front har det nordsjællandske fænomen de seneste to sæsoner været en suveræn guldvinder ved DM på ti kilometer på landevej for seniorer. Det første år som 16-årig og den yngste nogensinde.

Desuden vandt han i oktober Eremitageløbet i 39.00. Den sjettehurtigste tid i det legendariske løbs historie. I et af de mest medrivende spurtopgør i Dyrehaven i mange år slog han et andet af dansk atletiks stortalenter, ligeledes 18-årige Joel Ibler Lillesø, med fire sekunder.

Da B.T. en grå, regnfuld formiddag mødte Axel Vang Christensen, havde han tidligt om morgenen løbet 15 kilometer på det første af sine to daglige træningspas. Morgenløbene finder sted i Slotsparken og Store Dyrehave.

»Min ungdom med hårdt fysisk arbejde og afsavn er anderledes end mine kammeraters. Men det betyder ikke nødvendigvis, at den er dårligere. Det er en ære at komme rundt i verden og repræsentere sit land. Jeg elsker at løbe og føler, at jeg har verdens bedste job,« siger han.

Axel Vang Christensen har siden sidst på sommeren – som nybagt student fra Frederiksborg Gymnasium og HF – trænet på University of Birmingham.

Fænomenet fra FIF Hillerød, 18-årige Axel Vang Christensen, satser helhjertet på at kvalificere sig til OL i Paris i 2024. PRIVAT
Fænomenet fra FIF Hillerød, 18-årige Axel Vang Christensen, satser helhjertet på at kvalificere sig til OL i Paris i 2024. PRIVAT
Vis mere

Han er i øjeblikket hjemme hos familien i Hillerød og fokuserer helhjertet på at kvalificere sig på 3.000 meter forhindring ved OL i Paris 2024.

I foråret 2023 skal han på et længere træningsophold i Frankrig. Og når han til sommer afslutter sit ophold i Birmingham, koncentrerer han sig om U20-EM i Jerusalem i starten af august, ligesom han sigter på at kvalificere sig til VM for seniorer 14 dage senere i Budapest.

I andet halvår af 2023 flytter Axel Vang Christensen til København, hvor han afslutter sin opgradering af HF, og i 2024 er han 100 procent professionel løber.

Fra årets begyndelse er han på højdetræningslejre i Sydafrika, USA og Frankrig for at ramme sit fulde potentiale og repræsentere Danmark i OL.

Efter OL flytter han til Aarhus for at studere erhvervsjura i det miljø, Team Danmark og Dansk Atletik Forbund har skabt ved Universitetet. Men han forbliver FIFer og vil fortsat arbejde sammen med sin træner i Hillerød, Nicolaj Raagaard Sørensen.

»Jeg føler mig meget privilegeret og har et godt og stærkt team omkring mig,« siger Axel Vang Christensen.

Hans far, Thomas Vang Christensen, er tovholder for teamet og står for kontrakter og sponsoraftaler (Adidas og Hillerød Industri- og Håndværkerforening er hovedsponsorer), Jasper Buitink skaffer løbsaftaler i udlandet, den tredobbelte olympiske guldvinder og seksdobbelte verdensmester i den legendariske guldfirer, Eskild Ebbesen, er rådgiver før de store løb, Nicolaj Raagaard Sørensen træner og Pia Frandsen behandler og yogainstruktør. Og teamet har netop indledt et samarbejde med Wilson Kipketer, i en årrække verdens bedste 800 meter-løber.

»Vi går ind i nogle spændende måneder. Nogle vil nok mene, at der ligger et stort pres på mig, men det er ikke uvant for mig. Siden jeg var 11-12 år, har jeg jagtet danske ungdomsrekorder. Jeg har altid sat overliggeren højt.«