Der er mange grunde til, at vi spiser mere end vi burde. Her kommer forsker med fem bud på, hvad du skal holde øje med, hvis du vil undgå at overspise.

En sidste bid eller tre. Vi stopper ikke automatisk med at spise, selvom vi føler os mætte.

Det er der, viser videnskaben, flere gode grunde til, skriver Jenny Morris, ph.d.-studerende i psykologi ved University of Sussex i Sydengland, i et indlæg på videnskabsmediet theconversation.com, ifølge Videnskab.dk.

Jenny Morris opstiller således fem gode og videnskabeligt underbyggede grunde til, at vi gerne fylder på den mætte mave.

Portionsstørrelse: I et amerikansk studie fra 2005, havde man serveret suppe for en gruppe testpersoner. Halvdelen af supperne blev langsomt fyldt op gennem et lille rør i bunden af skålen, som deltagerne ikke kunne se. Her viste det sig, at de, der hele tiden fik en lind strøm af suppe i skålen, i gennemsnit spiste 73 procent mere, end dem, der ikke gjorde.

Læs også på Videnskab.dk: Sexbilleder: Mænd kigger på kroppen og kvinder på ansigtet

Varieret kost: Det skulle være så sundt, varieret kost, men det er også en af årsagerne til, at vi spiser mere end nødvendigt, konkluderede et studie fra University of Oxford i 1981.

Det blev således konkluderet, at folk, der fik serveret mere forskelligt mad, spiste fire gange mere end dem, der fik det samme. Det skyldes, at lysten til at spise stimuleres gennem forskellig mad.

Det er det, man kan kalde buffet-syndromet.

Læs også på Videnskab.dk: Dårlig søvn varsler tidlig død

Distraktion: Ser du TV, arbejder eller er på mobilen, mens du spiser, så er der en risiko for, at du er mindre opmærksom på, hvornår du er mæt. Det konkluderede et australsk studie i 2014.

Læs også på Videnskab.dk: Apollo-astronauterne efterlod deres bæ på Månen

Alkohol: Du har mindre selvkontrol, bliver mere impulsiv, og så smager maden bedre, når du indtager alkohol, viser flere studier. Et nyere studie fra 2016 konkluderer desuden, at man bliver dårligere til at mærke sine kropssignaler - herunder mæthedssignal - når man drikker.

At spise med andre: Når du sidder til bords med andre, især folk du trygge ved og godt kan lide, så vil du som udgangspunkt være mere positivt indstillet over for måltidet, og det vil sandsynligvis øge din appetit, hvilket betyder, at du spiser mere. Det er konklusionen bag et studie fra 2015.

Læs mere på Videnskab.dk:

Verdens største træer stopper aldrig med at vokse

Hjælp! Hvad i alverden er det for en mærkelig... fisk?