Danske og amerikanske arkæologer har med stor sandsynlighed fundet vragene af to danske slaveskibe fra 1710.

København. I 1710 forsvandt to danske slaveskibe under en desperat sejlads uden mad fra Afrika mod dengang Dansk Vestindien.

Nu er skibene med stor sandsynlighed blevet fundet i Caribien af et hold af amerikanske og danske marinearkæologer og historikere.

En af dem er den danske marinearkæolog Andreas Kallmeyer Bloch, som netop har deltaget i en ekspedition i vragene.

- For mig er det nok det største, der er sket, og højst sandsynligt også det største, der kommer til at ske.

- Det er sådan noget, man drømmer om - at være med til at fortælle en historie, som er danmarkshistorie og international historie, fortæller han.

Nyheden om fundet bringes i bogen "Dobbeltmytteriet på de danske slaveskibe" af journalist Jakob Olling, som udkommer torsdag.

Resterne af de to skibe, "Christianus Quintus" og "Fridericus Quartus", blev egentlig fundet i 1970'erne. De ligger ud for Costa Ricas kyst.

Men de senere år er skibene blevet undersøgt årligt for at finde ud af mere om dem. Og det har ført holdet til en pakkeliste med blandt andet 38.600 danske mursten.

Murstenene er det stærkeste bevis på, at der er tale om skibe fra Danmark.

Historien om de to danske slaveskibe var dramatisk. På deres rejse til øen Sankt Thomas bliver de ramt både af orkaner, slaveoprør, dødelige sygdomme og fejlnavigation, før hungersnød udløste et fatalt mytteri.

Slaveskibet "Christianus Quintus" er i vores tid især kendt, fordi Tordenskjold fik sit første job til søs på skibet.

De to skibe er i dag stærkt nedbrudte. Og på vragene vokser et meget stort koralrev.

Alligevel kan man direkte på havbunden blandt andet se spor af de danske vrag i form af kanoner, et stort anker og den gigantiske bunke mursten.

Ifølge Andreas Kallmeyer Bloch er vraget en mulighed for at udvide det danske forskningsfelt og give os ny viden om Danmark som søfartsnation og det liv, der blev levet på slaveskibe i 1700-tallet.

- Det giver os en mulighed for at fortælle om vores tid som slavenation på en langt mere tilgængelig måde. Tidligere har det været en bred fortælling om 250 års historie, men nu har vi pludselig en historie om pirateri, slaveri og mytteri, siger han.

Det er først muligt at sige med sikkerhed, at slaveskibene stammer fra Danmark, efter at de mange mursten er undersøgt på Nationalmuseet i København.

Lige gyldig hvad man finder ud af, er planen, at vragene bliver liggende på havets bund.

/ritzau/