SVM-regeringen vil nu gøre op med, at borgerne selvstændigt skal melde sig som organdonorer. 

Fremover skal alle danskere automatisk registreres som organdonorer, når de fylder 18 år. Hvis man herefter ikke ønsker at være organdonor, så skal man aktivt vælge det fra. 

Det skriver flere medier, herunder DR.

»Når vi foreslår det her, så er det fordi, at vi har mere end 400 danskere, som står på venteliste til et nyt organ. Desværre havde vi sidste år næsten 30 dødsfald blandt folk på listen, og de dødsfald vil vi gerne undgå ved at få flere til at være organdonorer,« siger statsminister Mette Frederiksen til DR.

DR skriver, at to ud af tre danskere i dag har taget aktivt stilling til organdonation. Regeringen ser gerne, at det tal stiger.

Udenrigsminister og formand for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen, forklarer til DR, at danskerne generelt gerne vil være organdonorer, men der er alligevel mange, som ikke får taget stilling til det, så de står i registeret.

Venstres formand Troels Lund Poulsen, som heller ikke er undsluppet at blive citeret i DRs artikel, forklarer, at borgernes frie valg ikke tages fra dem. Man kan sagtens sige nej, og hvis man dør, så kan ens pårørende også bagefter sige nej. 

I 2023 blev der foretaget 430 organtransplantationer i Danmark. Organerne kom både fra Danmark og fra udlandet. 

De fleste operationer handlede om transplanterede nyrer, som der var 298 af. 

DR skriver dog, at der er flere eksperter, som slet ikke mener, at regeringens tiltag vil gavne de patienter, som har brug for et nyt organ. 

Både Trine Kjær, professor ved Dansk Center for Sundhedsøkonomi og Christina Rosenlund, som er overlæge og ekspert hos Dansk Center for Organdonation har tidligere i debatten givet udtryk for, at der ikke er forskel på antallet af organer herhjemme og i lande, hvor der er såkaldt »aktivt fravalg«. 

De fleste lande i EU har faktisk allerede aktivt fravalg, som regeringen altså nu foreslår. Også vores naboer i Sverige og Norge.