Der er ikke noget at sige til, hvis politikerleden går sin gang blandt borgerne i Randers Kommune. Det mener Henrik Qvortrup, B.T.s politiske analytiker. 

Han hentyder til, at statsminister Mette Frederiksen så sent som i slutningen af januar fortalte borgerne i Ølst, at det ville være »fuldstændig urimeligt«, hvis børn og gamle i Randers skal betale for oprydningen.

»Det her er en begivenhed ud over det sædvanlige. Det er ikke sket før i Danmark. Randers Kommune står med en kæmpemæssig opgave, og den skal de ikke stå med alene. Derfor betragter vi det også som et nationalt anliggende,« sagde statsministeren, da hun inspicerede oprydningsarbejdet i januar. 

Siden er tonen skiftet. Tirsdag ville Mette Frederiksen overfor pressen ikke love, at staten redder Randers Kommune ud af suppedasen. 

I stedet henviste hun til, at der allerede var afsat 200 millioner til oprydningen fra statens side, og at man stadig via statens advokat, Kammeradvokaten, afsøgte mulighederne for at placere ansvaret hos ejerkredsen i det nu konkursramte Nordic Waste. 

Henrik Qvortrup, politisk analytiker på B.T.
Henrik Qvortrup, politisk analytiker på B.T. Foto: Jon Wiche
Vis mere

»Den slags generøse løfter er den slags, som man kommer med, når der er fokus på en sag. Men nogle måneder senere, når sagen er mindre belyst, så gælder det ikke helt længere,« siger Henrik Qvortrup, som fortsætter: 

»Mette Frederiksen har en stærk evne til at sige ting og ændre dem senere, uden at hun kommer i helt store problemer for det.«

Han påpeger, at det samme gør sig gældende i sagen om et muligt dansk flygtningecenter i Rwanda. Nu har briterne omsider fået løst udfordringen og sender angiveligt adskillige asylansøgere til et modtagecenter i Rwanda. 

»Men herhjemme er der tavst om de danske planer om at gøre det samme. Det var ellers en stor satsning fra den tidligere regering,« siger Qvortrup. 

Han mener ikke, at danskerne samlet set er vældigt optagede af at redde Randers fra at få slået bunden ud af kommunekassen, som kommunen meldte ud i går. Og derfor er skaden begrænset for Mette Frederiksen.

»Det er naturligvis en stor sag for borgerne i Randers. Men det er nok en mindre sag for borgerne i resten af Danmark, hvor der er mange andre dagsordner,« siger han. 

Henrik Qvortrup påpeger dog, at Randers Kommunes eget ansvar også skal afklares. 

Onsdag forklarede Liberal Alliances Ole Birk Olesen for eksempel, at han ikke ville afvise at støtte Randers Kommune. 

Han ville dog gerne først have fuldt afklaret, i hvor høj grad kommunen selv havde skyld i miljøkatastrofen. 

»Mette Frederiksen vil jo nok også se tiden an, inden hun stiller Randers Kommune store summer i udsigt,« siger Qvortrup og fortsætter: 

»Det ændrer jo bare ikke ved, at både statsministeren og andre ministre udtalte sig meget skråsikkert, da jordvoldene væltede ned mod Ølst, og alle mente, at ejer Torben Østergaard var en stor skurk.« 

Lyt til B.T.s mediemagasin Q & CO med politisk analytiker på B.T. Henrik Qvortrup.