Dagens store møde om den kommende forsvarsaftale til et stort milliardbeløb blev »en bizar forestilling« med masser af »børnehavefnidder.« 

Det erfarer B.T. fra en lang række kilder, som sad med til forhandlingerne i Forsvarsministeriet mandag morgen.

Adskillige kilder forklarer, at SFs leder Pia Olsen Dyhr flere gange måtte træde til for at mægle, ligesom hun forklarede Liberal Alliances Alex Vanopslagh om almindelig forligsteknik i politiske forhandlinger på Christiansborg. 

Alex Vanopslagh tabte ifølge kilderne ansigt over for adskillige partier, fordi han ifølge deltagere ved mødet fremstod som om, han havde vanskeligt ved at forstå de forligstekniske detaljer i den aftale, som både han og Inger Støjberg forsøgte at forhandle hjem. 

Samtidigt beskrives det dog også af kilder, at forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) heller ikke virkede som om, at han havde styr på, hvordan en kompromisløsning kunne skrues sammen. 

»Troels Lund Poulsen skal jo som minister have styr på tropperne og sikre, at forligskredsen kan nå frem til en løsning. Det virkede ikke helt som om, han havde styr på detaljerne,« siger en kilde. 

Andre kilder beskriver dog forsvarsministerens håndtering som mere »rolig og løsningsorienteret« og mener ikke, at det var Lund Poulsens manglende forklaringsevner, der skabte problemerne. 

Kritikken af særligt Vanopslaghs ageren i forhandlingerne kommer fra både de blå og de røde partier. 

Her bliver der udtrykt en generel irritation over, at Vanopslagh og Støjbergs tilgang til spørgsmålet om kvindelig værnepligt har fyldt så meget, at man ikke har kunnet lande en samlet aftale endnu. 

Flere kilder beskriver, at de har respekt for, at der er en politisk uenighed om, hvorvidt kvinder også skal aftjene værnepligt. 

Det er snarere de to partilederes politiske håndværk, partierne ikke er imponerede over. Flere kilder kalder direkte Vanopslaghs optræden for »amatøragtig.« 

SF Pia Olsen Dyhr trådte flere gange til for at hjælpe en ifølge kilder uforberedt Alex Vanopslagh under dagens forsvarsforhandlinger. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
SF Pia Olsen Dyhr trådte flere gange til for at hjælpe en ifølge kilder uforberedt Alex Vanopslagh under dagens forsvarsforhandlinger. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Vis mere

»De to partiledere (Inger Støjberg og Alex Vanopslagh, red.) virkede helt uforberedte på, hvad det egentlig vil sige at indgå et forlig på det her område. Det var ret pinligt,« siger en kilde, som deltog på mødet. Kilden fortsætter: 

»Hvis Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance havde haft ordentlige forhandlere, så havde vi været færdige i dag.«

»Det er godt, at det ikke er Alex Vanopslagh, der står i spidsen for det danske forsvar. Han virkede uforberedt i forhold til at forhandle med en sværvægter, og han dumpede ved det store bord,« lyder det fra en anden kilde fra mødet. 

B.T. har forelagt kildernes beskrivelser for Alex Vanopslagh. Han har ingen kommentarer.

Partierne beskriver gennemgående en irritation med det, de oplever som en uprofessionel tilgang til politiske forhandlinger fra Støjberg og Vanopslagh, der på grund af deres fælles modstand mod den kvindelige værnepligt ikke har deltaget i en række møder, hvor de øvrige partier i forligskredsen har fået forhandlet nye elementer i den store forsvarsaftale hjem. 

For mens Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne ikke har siddet med ved bordet, er det blandt andet kommet ind i aftaleteksten, at antallet af værnepligtige skal hæves fra 5.000 til 7.500 personer om året. 

Noget, som de to kunne have haft indflydelse på, hvis de ikke havde været »så optagede af at smække sig selv ude,« som en kilde beskriver det. 

Efter cirka tre timers forhandlinger mandag, stod det klart, at en endelig aftale ikke kunne forhandles hjem. 

»For at citere mit politiske forbillede: Der kommer en god løsning i morgen,« sagde Alex Vanopslagh efter mødet til pressen. 

Alle partier, som B.T. har talt med, forklarer, at de forventer der tirsdag kan indgås et kompromis, som går ud på, at der laves to separate aftaler. 

Den ene aftale indeholder stort set alt det, som det eksisterende forsvarsforlig også allerede indeholder, hvis man ser bort fra punktet om den kvindelige værnepligt. 

Den anden aftale indeholder alene punktet om kvindelig værnepligt og vil således blive indgået uden Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne. 

Samlet set betyder det, at man kan fortsætte med at implementere aftalepunkterne fra forsvarsforliget fra sidste år. Punktet med den kvindelige værnepligt kan til gengæld først træde i kraft tidligst efter et kommende folketingsvalg.

Inger Støjberg er ikke vendt tilbage på henvendelsen om en kommentar til kritikken. 

Troels Lund Poulsen har ikke nogen kommentarer til de igangværende forhandlinger.