Der er ikke nogen hjælp at hente for rentepressede, danske boligejere fra verdens mægtigste økonomi.

USA har onsdag 14.30 dansk tid offentliggjort inflationstal for marts. Den amerikanske økonomi brøler afsted i øjeblikket, og derfor havde markedet på forhånd forventet, at den amerikanske inflation ville lande på alt for høje 3,4 procent i marts. 

Det gik endnu værre end investorerne forventede. 

Den amerikanske inflation landede i marts på 3,5 procent mod 3,2 procent i februar. 

»Det er alt, alt for højt,« siger cheføkonom i Danske Bank Las Olsen og fortsætter: 

»Inflationen er mere end dobbelt så høj, som den skal være. Både når man måler på inflationen og den underliggende kerneinflation (inflationen eksklusive energi og uforarbejdede fødevarer, red.)

Markedet har reageret prompte ved at sende de amerikanske renter i vejret. 

»Der er for meget fart på amerikansk økonomi. Hidtil har markedet troet på, at den amerikanske centralbank, FED, ville sætte renten ned i juni, men nu sætter man så spørgsmålstegn ved, om det kommer til at ske,« siger Las Olsen og fortsætter: 

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank. 
Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.  Foto: Rune Øe
Vis mere

»Det skaber usikkerhed. For hvor skal det ende henne? Både FED og folk i almindelighed synes, at vi har et højt renteniveau – også højere end det skal være på længere sigt – men nu begynder man at sætte spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er realistisk at komme ned på en rente på 2,5 procent, som er markedets forventning til renten om et par år. Det har allerede får de lange renter i USA til at stige markant.«

De lange renter smitter af på renteniveauet på de danske 30-årige realkreditlån. 

Det er dårligt nyt for de titusindvis af danske boligejere, der har benyttet de seneste års heftige rentestigninger til at skære store lunser af deres restgæld ved at gå op i rente, for eksempel ved at omlægge et fastforrentet1-procentlån til et nyt realkreditlån med en fast rente på fire-fem procent. 

Den manøvre er kun en god deal for boligejerne, hvis de på et senere tidspunkt kan gå ned i rente igen. Ellers bliver den umiddelbare gevinst nemlig år for år spist op af den højere rentebetaling.

Udsigten til at kunne konvertere ned i rente og dermed sikre gevinsten er ifølge Las Olsen blevet markant forringet med onsdagens overraskende høje inflationstal fra USA. 

»Chancen for at danske boligejere kan få fingre i et realkreditlån med en lav kuponrente er blevet klart dårligere oven på det her inflationstal,« siger han. 

Markedet skal overraskes positivt,for at den toneangivende 30-årige danske realkreditrente på i dag fire procent kommer ned, da investorerne allerede har indregnet forventede rentesænkninger i den lange rente. 

Onsdag fik markedet så ikke en positiv overraskelse, men en negativ en af slagsen.

»Derfor er det ikke oplagt, at den 30-årige realkreditrente kommer ned i den nærmeste fremtid,« siger Las Olsen. 

Ingen udsigt til lavere, lange renter foreløbig. 
Ingen udsigt til lavere, lange renter foreløbig.  Foto: Tobias Kobborg
Vis mere

Det er styrken og væksten på det amerikanske arbejdsmarked, der gang på gang har overrasket investorerne. De har forventet, at de høje amerikanske renter ville lægge en dæmper på jobvæksten, lønningerne og dermed få inflationen under kontrol. Det modsatte er sket. 

»Det er overraskende og et mysterium. Gennem hele 2023 har det været et mysterium, hvordan der kan blive ved med at være høj vækst i USA med så store rentestigninger, som vi har set i USA? Langt de fleste ville mene, at med så store renteforhøjelser ville det give økonomien et tilbageslag og højere arbejdsløshed. Det skete bare ikke.«

En delforklaring på den overraskende høje og vedblivende vækst i USA er ifølge Las Olsen formentlig, at der blev pumpet voldsomme mængder offentlige penge ud i den amerikanske økonomi under og i kølvandet på coronapandemien for at holde hånden under amerikanske arbejdspladser og økonomien i det hele taget. 

Herhjemme er der i modsætning til USA ved at være godt styr på inflationen. 

Det gælder også i store dele af euroområdet, og forventningen er derfor, at Den Europæiske Central Bank (ECB) vil sænke renten første gang i juni. Derpå yderligere to gange inden nytår og fire gange i 2025. 

Holder det stik, kan danske boligejere med korte, variabelt forrentede realkreditlån som F-kort se frem til mærkbare rentenedsættelser, da denne type lån stort set følge ECBs rente én til én.