Morten Boje Hviid var den eneste dansker, der overlevede det forfærdelige færgeforlis i Østersøen for ti år siden. Og i dag har han stadig skyldfølelse over for de mange, der omkom.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Til trods for at han havde nok at gøre med at kæmpe for sit eget liv, da færgen »Estonia« pludselig gik ned, tænker Morten Boje Hviid dagligt på tragedien, der krævede 852 menneskeliv.

»Det er ikke fordi, jeg ofte henfalder i dystre minder. Men i løbet af en dag er der altid en lugt eller en lyd eller et andet indtryk, der får mine tanker til i et splitsekund at vende tilbage til »Estonia«,« erkender Morten Boje Hviid.

Den nu 38-årige Morten var på vej hjem fra en fredskonference i Tallinn den skæbnesvangre septembernat i 1994. Han kæmpede sin egen kamp for at komme ud af skibet, og da danskeren kom op i redningsflåden, så han forfærdet, at folk døde omkring ham.

Han overlevede sandsynligvis selv kun, fordi to svenskere holdt ham vågen. Når han tænker tilbage, fortryder han, at han ikke selv gjorde noget for at hjælpe nogle af de mange andre passagerer ud af skibet og op i flåderne.

Var egoistisk
»Jeg mener stadig, at det, jeg gjorde den nat, var egoistisk. Jeg ville så inderligt her ti år efter ønske, at jeg havde hjulpet andre mennesker. Jeg svigtede mine egne høje idealer.«

Men han har trods alt været i stand til at tilgive sig selv.

»Jeg ville aldrig bruge et udtryk som »at tiden læger alle sår«, men tiden gør, at de brikker, som har haft svært ved at falde på plads tidligere, er ved at finde pladsen af sig selv.«

»Estonia« skal hæves
Han forklarer, at »Estonia« forliset har lært ham at tage de chancer, som kommer til ham. Derfor har han haft travlt med at få det bedste ud af livet i de ti år, som er gået. Ikke alene er han far til to herlige børn, men samtidig er han yderst respekteret som personlig rådgiver for Socialdemokraternes formand Mogens Lykketoft.

Igennem årene er det ivrigt blevet diskuteret, hvorvidt vraget af »Estonia« skal hæves. Den officielle svenske holdning har været, at færgen skal blive liggende på bunden, men det er Morten ikke enig i.

»Jeg mener, at »Estonia« skal hæves. Jeg synes også, man har svigtet i forsøgene på at give en sandsynlig og sammenhængende forklaring på, hvad der gik galt den nat.

Et er, hvad alle vi »Estonia«berørte mener. Men hvad med alle de andre, som skal stole på, at sikkerheden er i orden til søs? Det er et åbent spørgsmål.«

Danskeren drager sammenligninger med en flykatastrofe.

»Når et fly styrter ned, samler man alle stumperne op og rekonstruerer for flysikkerhedens skyld.«

Morten tog i går til Stockholm, hvor han mødtes med de andre overlevende. Han så især frem til at gense de to svenskere Kent Härstedt og Sara Hedrenius, som han var i redningsflåde sammen med i de seks skæbnesvangre timer i Østersøens høje bølger.

lom@bt.dk

bola@bt.dk