Vandrør og elledninger blev revet over, og Esbjerg blev rystet af et kæmpebrag, da sprængningseksperter i aftes foretog en kontrolleret sprænging af en 500 kilo stor bombe fra anden verdenskrig.

Forinden var store områder i Esbjerg blevet afspærret og medarbejdere på virksomheder bedt om at forlade deres arbejde.

Det var gravemester Hans E. Hansen, der i går med sin gravemaskine trak en ueksploderet bombe op af jorden under gravearbejde i Kjersing-kvarteret på Lillebæltsvej i Esbjerg. Bomben, der var yderst farlig, var fra krigens tid. Den blev under krigen smidt over Esbjerg gamle lufthavn i et engelsk bombetogt mod tyskerne. Hele eftermiddagen i går arbejdede sprængnings-eksperter med at demontere bomben, men de havde store problemer.

Men i aftes besluttede sprængningseksperterne at sprænge bomben. Det skete under en kontrolleret sprængning.

»Der er opstået flere problemer. Vi skal først lukke for naturgasledninger, så eksplosionsfaren mindskes. Dertil kommer at vi har bedt medarbejdere om at forlade Taxacentralen. Herfra styres ikke alene hyrevognskørslen i byen, men også hele sygetransporten i Ribe amt. Bomben er gammel og rusten og derfor vanskelig at håndtere. Da braget lød kunne vi tydeligt mærke den«, siger vagthavende på politigården i Esbjerg. Politigården ligger seks kilometer fra sprængningsstedet.

Bomben var 1,3 meter lang og 60 centimeter i diameter. Den blev gravet fri fra en meters dybde ved middagstid. Politiet blev alarmeret og kort efter sprængningseksperter fra Hæren. Entreprenørfirmaet Brink og Søn, der står for kloakerings arbejdet på grunden blev bedt om at lave en jordvold om bomben.

Det skete for at hindre sprængningsstykker i at flyve i alle retninger, hvis bomben skulle gå af. Poul Erik Looft, Direktør i entreprenørfirmaet Brink og Søn, Esbjerg siger:

»Vi er ved at kloakere området i forbindelse med en haludvidelse på 800 kvadratmeter for Tømmerfirmaet Henning Frøkjær. Vi har gravet gennem flere bombekratere, der er registreret ved kommunen. Men ingen anede selvfølgelig, at der lå en bombe en meter nede i jorden. Den gamle flyveplads har åben bart været mål for allierede bombetogter. Vores medarbejder blev chokeret, da bomben kom op. Vi fik hurtigt ryddet pladsen«.

Et stort område i Kjersing blev i går eftermiddags afspærret og det betød samtidig af flere virksomheder blev lukket.

15 chauffører fra Esbjerg Gods kunne ikke komme ind på virksomhedens arealer med deres lastbiler.

Sprængningseksperterne overvejede før sprængningen i aftes tre mulige løsninger for at demontere bomben.

Den første var at skrue en split ind, så sprængningshovedet blev neutraliseret. Der kan også laves en revne i spidsen af en bombe, så man får krudtet ud. Endelig kan man med en lille ladning sprænge hovedet af bomben.

Ingen af de tre løsninger kunne bruges og bomben blev sprængt under kontrol.