En Mette Frederiksens nærmeste chefer, departementsråd Pelle Pape, undlod at fortælle vigtige oplysninger fra en mail videre til departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen og statsministeren.

Det er torsdag kommet frem i Minkkommissionen.

Mailen modtog Pelle Pape og en række andre topembedsmænd i Statsministeriet om lørdagen efter regeringens pressemøde om aflivning af mink.

Her blev Pelle Pape af sin underordnede gjort opmærksom på, at Fødevareministeriet var på vej med et hastelovforslag, som skulle gøre det muligt at slå alle mink ned.

Departementsråd Pelle Pape, da han i december ankom til en planlagt afhøring af ham, som dog måtte udskydes til torsdag. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix 
Departementsråd Pelle Pape, da han i december ankom til en planlagt afhøring af ham, som dog måtte udskydes til torsdag. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix 
Vis mere

Den blev sendt lørdag 7. november 2020, og tidspunktet er centralt, fordi statsminister Mette Frederiksen siden har fortalt, at hun først blev opmærksom på, at der manglede lovhjemmel til nedslagtningen dagen efter – det vil sige 8. november 2020.

Da Pelle Pape er en af Mette Frederiksens nærmeste medarbejdere, valgte udspørger i Minkkommissionen Jakob Lund Poulsen torsdag at bore i det forhold, at mailens indhold ikke blev sendt videre i systemet.

Med til historien hører, at sagen på det tidspunkt fyldte alt for regeringen. Frygten var en ny muteret coronavariant, som ifølge regeringens pressemøde i sagen 4. november 2020 kunne gøre Nordjylland til et nyt Wuhan.

Tidligere afhøringer i sagen har vist, hvordan departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen tog styring i forhold til at håndtere problemet med minksmitte, selvom det formelt set lå under Fødevareministeriet.

Alligevel fandt Pelle Pape det ikke umagen værd at fortælle om indholdet af mailen fra 7. november 2020 til sin departementschef, selvom det betød, at den beslutning, Mette Frederiksen og regeringen havde truffet fire dage før om at slå alle mink ihjel, var ulovlig.

»Jeg tror simpelthen ikke, at jeg studsede over det på det tidspunkt. Der er ikke nogen advarselslamper, der ringer. Den går ligesom ikke i rødt på mit risikobarometer,« lød det fra Pelle Pape.

Spørgsmålene i sagen pressede tydeligvis Pelle Pape. Hans bisidder lod forstå, at det ikke stod direkte i mailen, at der manglede lovhjemmel.

Herefter sagde udspørger Jakob Lund Poulsen, at man ikke laver hastelovforslag, medmindre der mangler lovhjemmel.

Adspurgt om sine tanker, da han læste mailen 7. november, lød svaret:

»Jamen, det er et processpørgsmål, vi skal have sendt et brev til Folketinget, og det skal cleares i ministerierne.« Han forklarede videre, at sagen var et sted, hvor den skulle forbi andre led end hans egen departementschef.

Pelle Pape bekræftede, at det ville være hans opgave at foretage en vurdering af, om Barbara Bertelsen skulle orienteres om sagen.

»Det skulle være mig, men det har slet ikke været i mine overvejelser. Jeg kan heller ikke gå til statsministeren med så løse varsler,« sagde han.

»Jeg opdager slet ikke, at det her er problematisk.«

Pelle Pape er en af fire topfolk i Statsministeriet, som har slettet sine sms'er. De tre andre er stabschef Martin Justesen, departementschef Barbara Bertelsen og statsminister Mette Frederiksen.

Han forklarede, at han havde slettet sms'er i en årrække. Det var ud fra en »bred forståelse af informationssikkerhed«.

»Det har jeg gjort ud fra min egen overbevisning. Jeg har arbejdet under forskellige ministre og haft ansvaret for deres kalendere. Og det er ud fra en bred betragtning om sikkerhed, at jeg ikke kunne have, at det faldt i de forkerte hænder, så mine private sms'er med en minister kom frem. Det er min egen analyse, og jeg har fået det godkendt i Justitsministeriet,« lød det fra Pelle Pape.

Pelle Papes afhøring var præget af mange hukommelsessvigt.

Herunder angående, hvad der foregik ved det centrale møde i Koordinationsudvalget 3. november 2020, hvor beslutningen om at aflive alle mink blev besluttet.

Genoplev torsdagens afhøring i LIVE-bloggen herunder: