Få danskere ville have råd til at ofre 120.000 kr. på en drømmerejse med Concorde-fly til New York og to ugers krydstogt med en luksusyacht i Det Caraibiske Hav. Men for katastrofens danske dødsofre Poul Ejlersgaard og hans hustru Ellen var penge ingen forhindring.

Den 74-årige Århus-fabrikant og hans ni år yngre hustru, der tirsdag sammen med 111 andre mennesker omkom under tragiske omstændigheder ved Charles de Gaulle-lufthavnen i Paris, var yderst velhavende.

For tre år siden valgte den succesrige forretningsmand og iværksætter at slippe ansvaret for sit livsværk Ejlersgaard Fælge A/S i Galten vest for Århus: Et stort, velkonsolideret østjysk eksportfirma med produktion af bilfælge som speciale.

Million-forretningen drives nu videre med parrets søn Peer Ejlersgaard som administrerende direktør, mens en datter og svigersøn er medejere af et selskab oprettet i Poul Ejlersgaards navn.

Først sidste år lod Poul Ejlersgaard sig endegyldigt pensionere.

Med en stor yacht i Marselisborg Lystbådehavn, en pragtvilla i det særdeles attraktive villakvarter Skåde Bakker ved Århus og et domicil i den berømte schweiziske skisportsby Gstaad som udgangspunkt var parret nu for alvor klar til at nyde en pensionisttilværelse på første klasse.

Der var uden tvivl også afset mange timer til Ejlersgaard-familiens store interesse for ridesport og sønnens hestestutteri syd for Århus.

Den eksotiske krydstogt med luksus-yachten "M/S Deutschland" med afrejse i New York og ophold i Virginia, Florida, Bahamas, Cuba, Mexico og Colombia og afmønstring i Equador, kan derfor opfattes som en slags døråbner til parrets ubekymrede pensionisttilværelse.

Men sådan skulle det ikke være. I stedet blev rejsen en brat og tragisk afslutning på et liv, som ifølge venner og bekendte var præget af varme, stor styrke og en fantastisk erhvervsmæssig succes.

Den nærmeste familie var i går samlet for at løfte sorgen i fællesskab på en landejendom uden for Århus, og B.T. erfarer, at det meget afholdte pars voldsomme død også har gjort dybt indtryk blandt deres mange venner og forretningsforbindelser i Østjylland.

Poul Ejlersgaard har ved flere lejligheder ydet store sponsorbidrag til bl.a. Århus Festuge og var på den baggrund en meget aktiv skikkelse i byens kulturliv. Fabrikant-parret deltog også i selskabslivet og beskrives begge som meget livlige.

Thorkild Simonsen, tidligere indenrigsminister og Århus-borgmester, og hans kone Edny kom også privat sammen med de afdøde.

Thorkild Simonsen mener, det vil være misvisende at tale om, at Poul og Ellen Ejlersgaard følte sig tiltrukket af et high society-liv:

"Jeg opfattede dem bestemt ikke som ekstravagante, selvom der ikke er nogen tvivl om, at de var meget velhavende. Der var ikke noget med store, dyre middagsinvitationer. Poul var bare en flink fyr," siger Thorkild Simonsen, som ofte har hæftet sig ved parrets evne til at støtte hinanden.

"De havde et meget stærkt sammenhold," siger Thorkild Simonsen, som ikke havde noget forretningsmæssigt eller politisk samarbejde med Poul Ejlersgaard.

Men Thorkild Simonsen tøver ikke med at betegne Ejlersgaards karriere, der f.eks. også indbefatter hans ekstraordinære opkøb, redning og salg af den kendte virksomhed "Randersbøren", som fremragende og roser samtidig Poul Ejlersgaards socialt bevidste og medmenneskelige sindelag.

På et tidspunkt donerede fabrikanten af egen lomme og helt spontant et større beløb til fordel for de handicappede i Århus Kommune.

"Det har jeg aldrig set andre gøre. Det er jo normalt ikke en privat opgave," forklarer Thorkild Simonsen.