Først om tidligst en måned regner Havarikommissionen med at kunne give et bud på, hvorfor det lille ultralette fly af typen Rans 12 styrtede ned, og kostede den 45-årige landmand i Skovballe på Tåsinge Troels Strandhave og hans 18-årige datter Pernille, livet.

Derfor ønskede havariinspektør Peter Truelsen ikke i går at udtale sig om mulige årsager, og heller ikke om den teori, som flykilder luftede i B.T. tirsdag, om at flyets manglende opdrift på grund af de høje sommertemperaturer kan være årsag til styrtet.

Sammen med en kollega brugte han hele dagen til at gennemfotografere vraget, og foretage tekniske undersøgelser af flyvraget samt afhøre de lystsejlere der havde været de nærmeste øjenvidner til ulykken.

Senere i går blev flyet sejlet til Svendborg, hvor det i aftes blev afhentet af en lastbil, og bragt til en hangar i Kastrup, hvor det skal undersøges nærmere.

Den én kvadratkilometer lille ø Birkholm var i går lammet af sorg og chok.

Alle beboerne var dybt påvirket af ulykken. Flere af birkholmerne kendte den dræbte landmand.

Han var kommet flere gange på øen, fordi han overvejede at sætte nogle af sine køer på græs på øen.

Noget som øen har været brugt til gennem flere år.

En af beboerne på Birkholm, præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Paul Henrik Harritz, bor få hundrede meter fra havnen, og var som de andre beboere på øen strømmet ned til havnen, da de hørte braget fra det nedstyrtede fly.

"Det var uhyggeligt. Der var helt stille, da vi kom derned. Det var nærmest helt uvirkeligt, at se vraget af flyet ligge på havnen på en så smuk sommeraften," siger han.

De to fiskere, brødrene Frede og Morten Mortensen, der har boet på øen hele deres liv, var netop vendt hjem, efter at have været ude at stryge rejer.

"Vi sad og spiste, da vi hørte braget. Vi havde set flyet over øen kort forinden.

Det er dybt tragisk," siger Frede, mens Morten i brødrenes jolle sørge for at bringe B.T.s reportagehold til øen, der kun to gange daglig har forbindelse med Ærø via postbåden.

Den dræbte pilot var medlem af flyveklubben Take-Off i Svendborg og havde fløjet ultralette fly i fem år.

Ifølge formanden for klubben, Ole Simonsen, havde det forulykkede fly af type Rans 12 for fjorten dage siden været til rutinemæsig kontrol.

Troels Strandhave havde hentet flyet på Tåsinge flyveplads omkring ved 20.30-tiden, og havde tanket det op, inden han fløj afsted.

Tre kvarter senere styrtede flyet ned på Birkholm.

Udover sin hustru efterlader han to piger på 16 og 12 år.

FAKTABOX

Dansk Ultralet Flyver Union har 450 medlemmer fordelt på 26 klubber i hele landet. De råder over 180 ultralette fly.

Indenfor de seneste seks år er der sket 92 havarier med ultralette fly.

Oftest sker havarierne i forbindelse med landingen af flyet, men det er sjældent, at der sker alvorlige personskade.

Rans 12 er et amerikansk bygget ultralet fly. Det vejer 210 kg. Topfarten er 130 km/t.

Den seneste dødsulykke med et ultralet fly skete 11. maj 1997. Her omkom en 13-årig dreng fra Frørup på Østfyn og en 39-årig pilot fra Nyborg, da flyet styrtede ned ved Æblehavens Camping i Ørbæk på Østfyn. Drengen havde fået flyveturen i komfirmationsgave.

Flystyrtet dengang skyldtes fejl ved flyet, ligesom piloten ikke havde certifikat.

Antal ulykker:

2000: 7

1999: 16

1998: 13

1997: 15

1996: 13

1995: 18

1994: 17

Kilde: Statens Luftfartsvæsen og Dansk Ultralet Flyver Union.