Det er tydeligt, at det er ikke helt er, som det plejer.

Både til hest, på cykel, i biler, på gåben, på motorcykler og på jetski cirklede betjente rundt om dén turkis løber, der søndag eftermiddag dannede rammen for åbningen af dette års Eurovision i svenske Malmø.

En løber, som den danske sanger Saba også gik ned ad, mens den forsamlede presse stod klar til at møde årets deltagere.

»Det er selvfølgelig blandet, men jeg føler mig tryg,« siger hun om at være en del af Eurovision-boblen:

»Jeg synes, at der er styr på det i Sverige, og jeg føler egentlig, at alle os deltagere hygger sammen. Det har været en lang rejse til at stå her, hvor vi er nu. Det er stadig intenst, og det vil det jo blive ved med at være, indtil vi er færdige, men jeg synes, jeg har det okay,« tilføjer hun.

Det er ikke kun svensk politi, der er aktiveret under sangkonkurrencen i år. Det samme er også dansk og norsk politi, ligesom droner med kameraovervågning holder øje med byen fra oven.

En del af det skyldes den almindelige sikkerhed, der omgærder konkurrencen.

En anden del skyldes også de uroligheder og protester, der den eneste tid har fundet sted omkring den, da flere rundt omkring i en række lande har udtrykt deres utilfredshed over, at Israel deltager i konkurrencen, mens landet fører krig mod Hamas i Gaza, hvor den humanitære situation er blevet beskrevet som »alvorlig«.

Det er ikke kun på gadeplan, at man har kunnet mærke, at noget ikke helt er, som det plejer under Eurovision. 

En række af årets deltagere har også på egen krop kunnet mærke, at mange har holdninger til deres deltagelse i konkurrencen.

Nogle støtter dem. Andre langer ud efter dem. Nogle gange i en voldsom tone.

Det har blandt andet ført til, at Saba forleden valgte helt at deaktivere sine sociale medier for at give sig selv »ro«. 

»Jeg havde brug for ro. Det har været meget intenst op til. Der er en masse udenrigspolitiske ting, der fylder. Jeg har jo valgt at tage afsted, og det betyder, at jeg har en masse at leve op til her i Malmø,« forklarer hun om sin beslutning:

»Det handler om at fokusere på det, jeg er her for, og så var det nemmest at sige, at så skal jeg ikke eksistere så meget ude i cyberspace. Det er det, der ligger bag den beslutning.«

For at passe på sig selv har hun også fået god hjælp fra både en psykolog og fra sit netværk.

»Jeg kender en masse gode mennesker, som ved en masse om PR, kommunikation, aktivisme og sociale bevægelser,« forklarer Saba og fortsætter:

»Jeg har også en psykolog, som jeg har haft nogle timer hos. Så overordnet har jeg haft god støtte og har trukket på mit netværk, hvilket har været nødvendigt for at komme igennem det her. Man kan føle sig ensom, når man står, hvor jeg står.«

Selvom hun løbende - og stadig - får flere kommentarer fra folk, der er kritiske over for hendes beslutning om at deltage i konkurrencen, mens Israel er blandt deltagerne, fortryder Saba ikke, at hun har valgt at tage afsted.

Det skyldes blandt andet, at hun har flere ting, hun gerne vil opnå. 

Blandt andet at repræsentere folk, der kan se sig selv i hende.

En sanger, der er brun, er adopteret, er queer.

»På mange måder synes jeg, at det er en fin ting, at flere kampe kan sameksistere, og at man ikke skal tage de vigtige stemmer ud af sådan en oplevelse,« forklarer hun og tilføjer:

»Jeg har valgt at tage afsted, fordi jeg er forpligtet til mange ting. Jeg prøver bare at være mig og repræsentere dem, der ligner mig, fordi jeg stadig synes, det er vigtigt at holde fast i, at der skal være noget repræsentation på den scene, som det her også er.«

B.T. er med hele ugen i Malmø, hvor Saba deltager i semifinale to, der afholdes torsdag, inden den store finale lørdag.