Ifølge et lækket aftalepapir ønsker et flertal på Christiansborg at hæve abortgrænsen fra uge 12 til uge 18. B.T. mener ikke, at grænsen skal hæves.

Der findes næppe et mere komplekst etisk emne end abort.

Medmindre man mener, at den frie abort enten skal afskaffes, eller at det skal være lovligt at få en abort helt op til fødselstidspunktet – og det er det heldigvis trods alt de færreste, der mener – så står dilemmaerne i kø.

Når vi på B.T. er kommet frem til, at den nuværende danske abortgrænse ikke skal hæves, så skyldes det flere ting.

Først og fremmest er det et spørgsmål om en balance mellem hensynet til fosteret og hensynet til kvindens ret til selvbestemmelse. Mens hensynet til sidstnævnte vejer tungest i 12. uge, så har fostret udviklet sig så meget i 18. uge, at vi ikke mener, abortgrænsen bør flyttes dertil. På det tidspunkt kan fostret hikke og strække sig inde i moderens mave. Og det ligner i det hele taget et lillebitte menneske.

Dertil er der selvfølgelig spørgsmålet om personligt ansvar. Handlinger har konsekvenser, og det er hverken lægevidenskaben eller statens opgave at fjerne det ansvar. I en tid hvor mulighederne for at beskytte sig mod uønsket graviditet er meget store, så er det ikke en god nok grund til en senabort, at graviditeten kommer på et ubelejligt tidspunkt.

Derudover er det i den her sammenhæng værd at bemærke, at en meningsmåling foretaget af Epinion i september 2022 viste, at 76 procent af danske kvinder synes, at den nuværende abortgrænse på 12 uger er fin. En andel der, måske en anelse overraskende, er højere end blandt danske mænd, hvoraf blot 57 procent er af samme overbevisning.

Et af de sidste argumenter man kan vælge at fremhæve faldt paradoksalt nok i tirsdagens Borgerlig Tabloid fra en kvinde, der selv ønsker at hæve abortgrænsen. I programmet kommer vi nemlig ind på dét, som kaldes for »selektionssamfundet«, hvor børn, der opfattes som uperfekte i stigende grad aborteres. Forkvinden for Jordemoderforeningen formulerede det fint: »Hvornår er man perfekt nok til at leve?«

Ønsker vi virkelig et samfund, hvor børn bliver aborteret, fordi de er det »forkerte« køn? Eller hvor et foster på den ene fødestue aborteres, og et foster af tilsvarende alder på en anden stue reddes?

Det gør B.T. i hvert fald ikke. Og det er der heller ikke noget, der tyder på, at et flertal i befolkningen gør.

Emilie Jäger

Denne leder blev skrevet i en fælles samtale i slutningen af tirsdagens episode af Borgerlig Tabloid – podcasten fra B.T.s debatredaktion, der alle hverdage sætter en tydelig og velargumenteret borgerlig dagsorden. Lyt i Spotify, på Apple Podcast eller ved at trykke play herunder: