Regeringen vil blandt andet skrue op for støtten til Somalias sikkerhedsstyrker, der kritiseres for voldsomme overgreb. Det er risikabelt – men det er mere risikabelt at lade være, mener to ministre.

Danmark, der i forvejen er et stort donorland i Somalia, skruer nu op for bistanden til den fejlslagne stat i Østafrika, skriver Berlingske.

Den nye bistandspakke indeholder 75 millioner kroner, som udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og udviklingsminister Christian Friis Bach (R) vil have med i attachemappen, når de i London deltager i en stor international konference om Somalia.

»Efter to årtier som skrøbelig og fejlslagen stat, er der omsider en positiv udvikling i Somalia. Men det er vigtigt, at vi ikke går i euforisk selvsving, for Somalia står stadig over for meget store og alvorlige udfordringer. Det så vi så sent som i weekenden et tragisk eksempel på med selvmordsangrebet i Mogadishu. Derfor kræver det handling her og nu at holde Somalia på ret kurs,« siger udenrigsminister Villy Søvndal

Som et af de fremskridt, der er sket, nævner udenrigsministeren kampen mod piraterne, der hærger i farvandet ud for Somalia.

»I 2011 var der 176 piratangreb med 25 gidseltagninger. I 2012 var der fem angreb med fem gidsler. I 2013 har der været tre angreb, men uden, at der er taget gidsler,« oplyser Villy Søvndal.»Det er helt afgørende, at Somalia får massiv hjælp udefra, ellers risikerer landet at falde tilbage i borgerkrig og nye humanitære katastrofer,« siger udviklingsminister Christian Friis Bach.

Ud over langt færre piratangreb peger de to ministre som eksempler på den positive udvikling i Somalia over de seneste 12 måneder blandt andet på, at der i hovedstaden Mogadishu er en nyvalgt regering på plads. Samtidig har der været fremskridt på sikkerhedsområdet, hvor den islamistiske milits al-Shabaab er trængt i defensiven.

»Men regeringen er reelt kun regering i hovedstaden. Hvis den skal regere i hele landet, kræver det øjeblikkelig hjælp udefra,« fastslår udviklingsministeren.

De ekstra 75 millioner kroner til Somalia skal gå til tre områder:

- Støtte til sikkerhedssektoren herunder opbygning af det somaliske forsvar, maritim sikkerhed, politi og retssektoren.

- Direkte støtte til regeringsførelse og kapacitetsopbygning af centralmyndighederne i Mogadishu.

- Uddannelse.

Der bliver ikke tale om, at Danmark bistår Somalias sikkerhedsstyrker med våben eller anden militært isenkram, fastslår Christian Friis Bach.

»Til gengæld kan det godt være, at vi hjælper Somalias regering med at betale lønningerne til det politikorps, der skal bygges op.«

Her advarer menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch mod bare at skrive en blankocheck uden at stille krav. Det gælder blandt andet krav om, at folk, der begået overgreb, ikke kan få plads i sikkerhedsstyrkerne, men tværtimod stilles til regnskab for deres forbrydelser. Og krav om, at der også ansættes kvinder i politiets rækker?

»Ja, og det er jeg enig i. Omvendt så vil jeg være tilbageholdende med at kræve det helt store retsopgør i Somalia lige nu. Det er en utrolig følsom proces, og vi risikerer at destabilisere Somalia, der nu omsider er ved at rejse sig. Der er rigtig mange folk fra al-Shabaab, der har vendt militsen ryggen og nu gerne vil reintegreres – blandt andet i Somalias hær og politi. Det kan blive svært bare at vælge dem fra, men selvfølgelig skal de store fisk – kommandanterne og dem, der har givet ordrene – retsforfølges,« siger udviklingsministeren.

Villy Søvndal understreger, at Danmark ikke bare udskriver blanco checks.

»Vi kræver noget til gengæld, og kvindernes status og et retsopgør med dem, der begå overgreb, er helt afgørende områder. Og faktisk vil vi også bruge en del af den nye bistand på at sikre en ordentlig uddannelse af sikkerhedsstyrkerne, så befolkningen ikke frygter dem, men har tillid til dem,« siger Villy Søvndal, der understreger, at Danmarks støtte til sikkerhedssektoren skal gå hånd i hånd med bistand til udvikling af eksempelvis landbruget.