Der er næsten 200.000 kroners forskel på lønniveauet, når danske kommuner sammenlignes. De højeste lønninger er i Nordsjælland, mens de lavest lønnede bor i kommuner som Lolland, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Byer som Holsted i Jylland udgav i gamle dage en liste over, hvor meget hver enkelt familie betalte i skat.

Oversigten gav et billede af, hvem der tjente mest.

Helt så detaljeret er oplysningerne fra Danmarks Statistik ikke i dag. Men en ny opgørelse viser, hvor i landet borgerne i gennemsnit har de højeste lønninger.

Nordsjællandske kommuner som Gentofte og Rudersdal ligger i den høje ende med et gennemsnitligt lønniveau på op i mod 400.000 kroner, mens kommuner som Lolland og Langeland ligger i bunden af listen med et lønniveau på omkring 220.000 kroner i gennemsnit årligt. i København tjener borgerne i gennemsnit knap 275.000 kroner om året.

Kaster man et blik på det samlede danmarkskort, er det tydeligt, at kommuner med samme lønniveau ligger i samme områder.

Således er det kun i Nordsjælland, at borgerne i gennemsnit tjener mellem 340.000-400.000 kroner, mens lønniveauet i Jylland primært ligger mellem 240.000-260.000 kroner.

Dog tjener de i kommuner som Kolding og Vejle op i mod 300.000 kroner, mens man i nabokommunen Vejen gennemsnitligt tjener knap 254.000 kroner om året.

Klik på kortet og se, hvor meget dine naboer i gennemsnit tjener.

Tallene vidner om, at flere statslige arbejdspladser skal flyttes ud af Hovedstaden, siger Dansk Folkepartis landistrikts- og ø-ordfører, Mette Hjermind Dencker.

»Vi skal udflytte så mange statslige arbejdspladser, som vi overhovedet kan. I det øjeblik vi laver en fair fordeling af statslige arbejdspladser over hele landet, vil lønniveauet også rykke sig,« siger hun.

For tallene dækker også over folk på sociale ydelser, og hvis arbejdspladser flytter ud i kommuner med høj arbejdsløshed, vil flere borgere komme i arbejde, og dermed vil lønniveauet stige, siger Mette Hjermind Dencker.

Regeringspartiet de Konservative vil ikke svare direkte på, om der skal flyttes endnu flere arbejdspladser til blandt andet Jylland. Men partiets kommunalordfører, Anders Johansson, siger, at regeringen arbejder med en række vækstinitiativer, der skal sikre vækst i kommuner, hvor det kan være svært at skabe arbejdspladser.

»Og så synes jeg, vi skal glæde os over de arbejdspladser, vi flytter ud nu. Nu er vi kommet godt i gang, og det er første gang i årtier, at vi flytter arbejdspladser ud.«