To tredjedele af de 138 kvinder, som fik konstateret kræft på grund af for sen indkaldelse til supplerende undersøgelser for brystkræft, er fra Fyn. Direktør på Odense Universitetshospital (OUH) siger, at de er »kede af det.«

Det skriver fyens.dk.

En besked fra Sundhedsstyrelsen i 2014 blev ikke ’adopteret korrekt’ i systemet hos Region Syddanmark, og det førte til forsinkede kræftundersøgelser af 811 kvinder, hvoraf 138 kvinder efterfølgende fik konstateret kræft. To tredjedele af de kvinder er fra Fyn. Fejlen blev lavet i forbindelse med ventetider på undersøgelser for brystkræft, og det er direktør på OUH Kim Brixen alvorligt flov over.

Til fyens.dk siger han, at der har været usikkerhed om, hvornår ’stopuret’ starter, efter de nye regler fra Sundhedsstyrelsen trådte i kraft – altså hvornår kvinder, hvor hospitalet har mistanke om kræft, skal indkaldes til en supplerende undersøgelse. Kim Brixen forklarer, at når der kommer præcisioner fra sundhedsmyndighederne, går det først til regionen og derfra til sygehusene og ud til afdelingerne, og at det er her, at fejlen er sket.

Han fastslår dog, at stopuret starter, idet kvinden går til en mammografi, og der er en plet på billedet og dermed mistanke om en svulst.

»Selvom man slet ikke er sikker på noget, skal stopuret starte der. Indtil fejlen blev opdaget, har man ventet, til man var sikker på, at der var noget. Heldigvis prøver vi altid at få folk hurtigt igennem. Forsinkelsen er stor nok, men heldigvis ikke så stor, som man kunne have frygtet. Men den er bestemt så stor, at vi er flove over den og kede af det,« siger Kim Brixen til fyens.dk.

Han forsikrer om, at fejlen er rettet, men vil nu tage fat i kerneårsagen og sammen med den administrative stab finde ud af, hvordan de undgår sådan en fejl igen. Han erkender, at det er en pinlig sag, og at de har lavet fejl.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at Region Syddanmark har sat kvinderne i en ’utryg situation’.

»Sundhedsstyrelsen vil også sætte overholdelse af ventetidsgarantien på dagsordenen på det næste møde i den særlige Task Force for Patientforløb på Kræft- og hjerteområdet,« oplyser Ellen Trane Nørby til ritzau.