Se listen over hvilke brancher der er særlig trængt

Krisen udløser fyresedler og lønnedgang. Se om du bliver ramt - og hvordan

SAS klarede skærene, ved at medarbejderne gik markant ned i løn. Men fyringer, lønnedgang og billig udenlandsk arbejdskraft truer fortsat danske lønmodtagere i næsten alle job.

BT har set på en lang række faggrupper, virksomheder og jobtyper og kan her fortælle, hvad der truer dig i dit job. Risikerer du at ryge ud i det nye år? Må du sluge en lønnedgang? Eller risikerer du, at dit job bliver overtaget af udenlandsk arbejdskraft? Langt de fleste faggrupper er truet af en eller flere af de tre faktorer.



Flere økonomiske eksperter varsler, at fremtiden bringer et opgør med den danske løn. Mange steder er den for høj i forhold til udlandet. Og derfor rykker arbejdspladserne ud.

- Mange brancher herhjemme er ramt af den høje løn. Et eksempel er Danish Crown. Slagteriarbejdere får en markant højere løn i Danmark end i Tyskland. Og da Danish Crown er blevet en international virksomhed, hvorfor så ikke slagte svinene i Tyskland? Det er billigere og lige så godt, siger professor ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet, Niels Westergård-Nielsen.

Udfordret på lønnen

Han forklarer, at Danmark i mange år har levet relativt isoleret fra omverdenen. Store virksomheder som netop Danish Crown og Arla har primært haft konkurrence på det danske marked. Men nu hvor virksomhederne vokser ud af Danmarks snævre rammer, bliver medarbejderne pludselig udfordret af andre landes lavere løn.



- Så sender virksomhederne job ud af landet. Der har også i mange år været en tendens til at beskytte danskernes løn fra politisk side. Men nu er der kommet en ny type politikere til, som tager hul på det. De er også tvunget til at tage stilling til det nu. Vi har mistet 170.000 arbejdspladser i Danmark under krisen, forklarer Niels Westergård-Nielsen.

Ufaglærte står for skud

Det er særligt de ufaglærte, som står for skud. Der truer fyringer, lønnedgang og lavtlønnet udenlandsk arbejdskraft i stor stil.

- Ufaglærte, 3F-grupperne, HKere, håndværkere og så videre risikerer at blive ramt af den billigere udenlandske arbejdskraft, som kommer hertil landet, siger Henning Jørgensen, professor i arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet.

Han forklarer, at danske lønmodtagere selv må sørge for at tilpasse sig i et nyt jobmarked og ikke bare klamre sig til den lille niche, som de er uddannede til.



- I journalister må jo også omstille jer. Det kan være svært at få job, hvis man ikke kan forestille sig andet, end at man absolut skal være journalist på et dagblad eller en tv-station. I må også være parate til at bruge jeres færdigheder og gå ind i kommunikationsbranchen. De, der kan omstille sig, vil klare sig bedst. Det gælder over hele linjen. Rørsmede får det også svært, hvis de bare ser sig selv som rørsmede og ikke udbygger deres kompetencer, forklarer Henning Jørgensen.

- Uddannelse er meget vigtigt, hvis man vil blive på jobmarkedet, siger han.

Lønnedgang alternativ til lukning

I den liberale tænketank Cepos er man ikke i tvivl om, at medarbejderne flere steder i landet vil blive presset ned i løn.

- Det er klart, at hvis man som virksomhed er udsat for en benhård konkurrence og kan se, at man ikke kan overleve med de nuværende prisniveauer, står man over for flere muligheder. Enten at lukke virksomheden eller flytte den til udlandet. Eller bede medarbejderne gå ned i løn, siger Mads Lundby Hansen, vicedirektør og cheføkonom i Cepos, og fortsætter:

- Og jeg har en forventning om, at der er en del danskere, som er villige til lønnedgang, hvis alternativet er en lukning eller af flytning af arbejdspladsen, siger han. Trods presset mener Mads Lundby Hansen, at det generelle billede vil være, at der vil være beskedne lønstigninger. Dog i mindre grad hos de ufaglærte end hos de højtuddannede, siger Cepos’ cheføkonom.