Du dukkede ikke op, og du meldte heller ikke afbud. Derfor sender vi dig dette girokort med krav om, at du betaler 250 kroner, fordi du er udeblevet fra aftalen på hospitalet.

Dén besked har en række midtjyske sygehuspatienter nu som de første herhjemme fået, efter at de er blevet væk fra en aftale på ortopædkirurgisk ambulatorium på Regionshospitalet Viborg, skriver Berlingske.

Pjækkebøderne er en del af et omstridt forskningsprojekt, som skal være med til at afklare, om gebyrer og truslen om at blive ramt på pengepungen kan være med til at reducere og gerne helt fjerne et stigende problem med patienter, som udebliver fra undersøgelser og behandlinger på sygehuse.

ER DU EN AF DE PATIENTER, DER HAR FÅET ET GIROKORT FRA HOSPITALET, SÅ HØRER VI GERNE FRA DIG. SEND OS EN MAIL PÅ 1929@BT.DK.

Siden april har 400-500 patienter på ambulatoriet i Viborg – sammen med deres indkaldelse til behandling – fået tilsendt et såkaldt gebyrbilag, hvor de orienteres om, at de vil blive afkrævet et gebyr, hvis de bliver væk fra deres tid uden at melde afbud. Cirka ti af patienterne er udeblevet alligevel, og de er nu blevet præsenteret for en opkrævning på 250 kroner, oplyser administrationen i Region Midtjylland til Berlingske.

»Min forventning er nu, at vi ikke kommer til at udskrive ret mange bøder. Jeg tror, at det vil have en præventiv effekt, at vi har sat gang i projektet, og at folk vil være mere opmærksomme på, at det er vigtigt at melde afbud,« siger formanden for hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S).

Forskningsprojektet kommer, efter at skiftende regeringer gennem flere år har presset på for at skride hårdt ind over for udeblivelserne, som vurderes at være et stort spild af kostbare ressourcer i sundhedsvæsenet.

Der har dog også været kraftig modstand mod bødetankegangen, og erfaringerne fra Region Midtjylland skal være med til at afgøre, om gebyrerne skal indføres bredt i sygehusvæsenet på landsplan, eller om ideen eventuelt helt skal skrottes.

Meningen er, at forskningsprojektet skal køre frem til udgangen af 2017. Det omfatter to afdelinger på hospitaler i Region Midtjylland, og konkret er det sådan skruet sammen, at halvdelen af patienterne på ambulatoriet i Viborg vil få tilsendt et gebyrbilag og efterfølgende vil kunne få en opkrævning på 250 kroner, hvis de udebliver. Den anden halvdel bliver, for at kunne måle effekten, en slags kontrolgruppe, som hverken vil modtage gebyrbilaget eller kunne risikere at få en bøde. Den anden afdeling i projektet er radiologisk afsnit ved Regionshospitalet Silkeborg.

ER DU EN AF DE PATIENTER, DER HAR FÅET ET GIROKORT FRA HOSPITALET, SÅ HØRER VI GERNE FRA DIG. SEND OS EN MAIL PÅ 1929@BT.DK

Skepsissen mod gebyrerne er blandt andet gået på, at ordningen vil få social slagside og især ramme udsatte patienter. Blandt andet har der været store problemer med udeblivelser på nogle ambulatorier for diabetespatienter, hvor en stor andel henvises igen og igen fra deres praktiserende læge, efter at de tidligere er udeblevet fra behandlingen.

I Diabetesforeningen er der dog forståelse for, at politikere vil prøve at bruge gebyrer.

»Hvis folk ikke møder op, så tager de pladserne fra nogle andre. Det får den solidaritet, man skal vise i forhold til det samlede sundhedsvæsen, til at skride, og derfor tror vi på, at gebyrerne kan have en opdragende effekt,« siger direktør Henrik Nedergaard.

Han henviser til, at antallet af diabetespatienter ventes at blive fordoblet i de kommende ti år og vil runde 600.000 i 2025. Derfor er det vigtigt, at behandlingskapaciteten udnyttes fuldt ud.

Han mener dog også, at man bør tage hensyn til folks økonomi, så mindrebemidlede ikke skal betale så meget i gebyr som mere velbjærgede danskere, ligesom det er tilfældet med for eksempel bøder for bilkørsel i alkoholpåvirket tilstand.