I en række kampagnevideoer har Enhedslistens Europaparlamentariker Nikolaj Villumsen forsøgt at sælge sit budskab om 'klimahandling i EU' med humoristiske sketches.

Der er bare ét problem: Videoerne er finansieret med EU-midler, og det er i strid med reglerne. 

Sådan lyder vurderingen fra to af landets førende eksperter indenfor området.

En vurdering, som Nikolaj Villumsen i en skriftlig kommentar til B.T. erklærer sig lodret uenig i.

Helt konkret er kampagnevideoerne finansieret med de såkaldte 400-midler. Det oplyser Enhedslistens sekretariat i EU-Parlamentet til B.T.

Disse midler uddeles af den venstreorienterede gruppe, som Enhedslisten tilhører i Europa-Parlamentet og må bruges på forskellige former for oplysning til borgerne om parlamentets arbejde.

Men 400-midlerne må ikke bruges på noget, der bare minder om valgkamp.

»En aktivitet med karakter af valgkamp er uanset aktivitetens art og det anvendte medie forbudt,« lyder det således i reglerne for brug af 400-midler.

De omtalte kampagnevideoer blev, som Nikolaj Villumsen påpeger i sit skriftlige svar, bragt på sociale medier i december 2023.

Spørger man Bent Greve, der er professor ved Roskilde Universitet med speciale i blandt andet EU, er problemet netop, at Enhedslistens kampagnevideoer »har mere karakter af et valgkampspolitisk budskab end informationsmateriale.«

»Videoerne er i strid med reglerne, fordi vi er så tæt på en valgkamp. Og fordi der ikke er nogen specifik omtale af, hvad der er diskuteret i EU. Der er alene en holdning til, at der ikke er blevet gjort nok,« siger Bent Greve til B.T. og tilføjer:

»400-midler er netop ikke midler, der skal kunne ses som værende del af en valgkamp til EU-Parlamentet.«

Bent Greve får opbakning fra en anden ekspert, der næsten ikke kan tro, at kampagnevideoerne er finansieret med 400-midler. 

Se kampagnevideoen her: 

»For det første er der måske det formelle, at der er meget ringe markering af, at pengene kommer fra 'The Left' (Enhedslistens gruppe i Europa-Parlamentet, red.) – men det er måske okay med et enkelt bip i det sidste sekund. Og du er sikker på, de er betalt med 400-midler?«, spørger Roger Buch undrende, da B.T. beder ham vurdere sagen.

Buch, der er forsker i partistøtte på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, fortsætter:

»De to videoer fremstår entydigt som kampagnevideoer, rettet imod Socialdemokratiet og uden EU-indhold overhovedet. Så efter min vurdering lever videoerne slet ikke op til selve formålet: At informere om arbejdet i EU og Europa-Parlamentet, og er desuden politiske kampagnevideoer, som netop er forbudt ifølge reglerne om 400-midlerne.«

Nikolaj Villumsen vil ikke stille op til interview om sagen.

Dog afviser han i en skriftlig kommentar til B.T. eksperternes vurdering af, at kampagnevideoerne er i strid med reglerne om, hvordan 400-midler skal anvendes.

Samtidig forklarer Villumsen, at kampagnevideoerne er 'godkendt af folk i EU-Parlamentet, der er vant til at håndtere den slags spørgsmål'.

»Jeg stiller mig uforstående overfor de tilsendte udtalelser, som jeg må sige, jeg mener ikke er korrekte, og som jeg derfor naturligvis også er uenig i«, indleder Nikolaj Villumsen sit skriftlige svar til B.T. og fortsætter:

»Hvis vi starter med ideen om, at der skulle være tale om videoer, der er lavet tæt på en valgkamp: Nej, det passer ikke.«

Villumsen er også uforstående overfor eksperternes kommentarer om, at videoerne er rettet mod Socialdemokratiet.

Det på trods af, at alle videoerne indeholder en reference til Socialdemokratiets udtalelser om, at vejen til den grønne omstilling skal gå via en 'hockeystav'-model.

»På samme måde stiller jeg mig helt og aldeles uforstående over for påstanden om, at der skulle være tale om kampagnevideoer der er rettet imod Socialdemokratiet. Det gør jeg ikke mindst, fordi hverken socialdemokraterne eller andre partier nævnes på nogen måde,« skriver Nikolaj Villumsen i den skriftlige kommentar.

B.T. har efterfølgende forsøgt at få svar fra Villumsen på, hvem i Europa-Parlamentet, der har godkendt hans kampagnevideoer. 

Vi har blandt andet også forsøgt at få svar på, hvorfor han mener, at referencen til en 'hockeystav'-model i videoerne ikke er rettet mod Socialdemokratiet.

Nikolaj Villumsen afviser dog at svare på vores opfølgende spørgsmål.

Den skriftlige kommentar fra Nikolaj Villumsen er indsat nedenfor i sin fulde længde.