En konge, en dronning og fire ministre.

Sådan lyder den danske trop, når Kongeparret mandag tager hul på et nyt kapitel af deres liv. Parret får nemlig debut som kongepar i udlandet.

Det sker, når Kongeparret tager på deres første udlandsrejse – statsbesøget i Sverige, som finder sted i Stockholm mandag og tirsdag.

Her vil det danske kongepar blive modtaget af det svenske kongepar, og i løbet af opholdet vil også både det svenske kronprinspar samt prins Carl Philip og hans kone, prinsesse Sofia, være med til at byde Kongeparret velkommen.

Under statsbesøget skal kong Frederik og dronning Mary både på de mere forventede og obligatoriske besøg hos blandt andre den svenske statsminister Ulf Kristersson og i det svenske parlament, Riksdagen. Men der er også blevet plads til et besøg hos Stockholms Marine Regiment, som er den svenske pendant til Frømandskorpset.

Kongeparret indleder mandag statsbesøg i Sverige.
Kongeparret indleder mandag statsbesøg i Sverige. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Vis mere

Ifølge kongehusekspert og historiker Lars Hovbakke Sørensen lyder programmet til at være helt efter bogen:

»Det er et meget klassisk statsbesøg, hvor man ser nogle forskellige ting – de ting, som svenskerne gerne vil vise frem, og som både er centrale i forhold til kultur og erhvervsliv og noget forsvar,« siger han og fortsætter:

»Der er måske lidt mere vægt på forsvaret, end der plejer at være, fordi vi har den situation med krig i Europa, og fordi Sverige lige er kommet med i NATO,« siger han.

Kongeparrets første statsbesøg har været længe ventet, da det allerede blev meldt ud, at de skulle afsted få uger efter tronskiftet.

Dannebrog er med i Sverige.
Dannebrog er med i Sverige. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Vis mere

At det lige netop er blevet Sverige skyldes dels, at det er en tradition, men også, at Kongehuset er nært beslægtet med det svenske kongehus, da kong Frederiks farmor, dronning Ingrid, var svensk prinsesse.

»Det er meget naturligt, at de starter i Sverige, da det er et af de lande, der minder mest om Danmark. Vi har et langt historisk og kulturelt og sprogligt fællesskab. Og også et fællesskab i forhold til, hvordan samfundet er indrettet i dag. Og så er der selvfølgelig de personlige relationer, at de er i familie med hinanden,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Kongeparret bliver ledsaget af hele fire ministre på turen – forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V), erhvervsminister Morten Bødskov (S) samt skatteminister Jeppe Bruus (S).

De deltager alle i forskellige aktiviteter under turen, der har fokus på historiske relationer mellem landene, herunder blandt andet forsvaret og sikkerhed.

Kongeparret vil under besøget bo på kongeskibet Dannebrog, der er blevet sejlet til Sverige forud for besøget. Her har det ifølge Vesselfinder ligget for anker syd for Stockholm omkring Nynäshamn siden søndag formiddag.

Kong Frederik og dronning Mary har dog ikke selv været ombord på skibet hele vejen. De er i stedet fløjet til Sverige, hvorefter de sejler det sidste stykke ind mod Stockholm.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen er det forskelligt, hvordan tidligere monarker har gjort brug af Dannebrog.

»Dronning Margrethe har nogle gange sejlet hele vejen, og andre gange har hun fløjet noget af vejen, men det ser jo flot ud, når de ankommer på Dannebrog. Det har en symbolsk betydning,« siger han.

Du kan følge statsbesøget på B.T., hvor vi dækker det løbende i en liveblog.

Ved du, hvem den mest kongelige af kongehuset prinsesser er? Lyt med i B.T.s podcast 'Kongehuset bag kulissen' og få svaret.