Modtagecenter uden for Europa behøver ikke være i Rwanda, lyder det fra S, som ellers arbejdede netop for det.

På en konference mandag om migrationsudfordringer i København vil den danske Rwanda-model om et modtagecenter uden for Europa være på dagsordenen.

Sådan lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S).

Men et modtagecenter, som Socialdemokratiet længe gerne så i det afrikanske land, er ikke det vigtigste længere. Nu handler det bare om at få et modtagecenter uden for Europa.

- Vi diskuterer blandt andet tredjelandsaftaler, og vi bruger ikke det udtryk, at det skal være i Rwanda, men at det skal være i lande uden for Europa, som man også lavede det med Tyrkiet i 2016, siger han med henvisning til flygtningekrisen.

De danske planer om at etablere et dansk modtagecenter i Rwanda har i store træk været sat på standby længe.

Det skete, da SVM-regeringen kom til efter 2022-valget og overtog regeringsmagten fra S-regeringen. Netop S-regeringen kom med forslaget om et modtagecenter i Rwanda i 2019.

Kort fortalt handlede det om at flytte asylbehandlingen fra Danmark til Rwanda. På den måde kan man eksempelvis komme den farlige menneskesmugling over Middelhavet til livs, lyder det.

Socialdemokratiet fik dog ikke gennemført planerne, da det sad på regeringsmagten. Siden er regeringen altså udvidet i 2022 med Venstre og Moderaterne, hvor sidstnævnte er imod et modtagecenter i Rwanda.

Under valgkampen i 2022 lød Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, som i dag er udenrigsminister i SVM-regeringen, ikke videre begejstret for Rwanda-projektet. Her kaldte han det "symbolpolitikkens overmand".

En række beslutningstagere og eksperter fra Europa, Mellemøsten og Afrika deltager på konferencen for at diskutere nye løsninger for det europæiske asylsystem.

Statsminister Mette Frederiksen (S) holder åbningstale ved konferencen.

De nuværende migrantstrømme udfordrer Europa, siger statsministeren, som kalder det "uholdbart".

- Med denne konference er vi ikke ved at overbevise nogen, men vi er ved at samarbejde med andre EU-lande og i øvrigt med afrikanske lande, som kan se det samme, nemlig at det nuværende system for migration og asylansøgere de facto er brudt sammen, siger hun.

Den socialdemokratiske regering arbejdede i den seneste valgperiode ellers hårdt på at få lavet en aftale om et dansk modtagecenter i Rwanda.

Der blev blandt andet lavet en såkaldt politisk erklæring mellem Danmark og Rwanda. Den skulle understrege et ønske fra begge lande om at styrke samarbejdet yderligere inden for asyl- og migrationsområdet.

Men Rwanda er ikke nævnt i det regeringsgrundlag, som Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne blev enige om.

I stedet står der, at et modtagecenter uden for Europa skal etableres i samarbejde med EU eller en række andre lande.

/ritzau/