I en have på Københavns Universitets grund har en gruppe propalæstinensiske studerende slået lejr med telte og campingstole. De vil blive boende, til universitet indfrier deres seks krav.

Men det er ikke alle studerende, der bryder sig om teltlejren.

Gruppen, der kalder sig ‘Studerende Mod Besættelsen’, møder hård kritik fra en af deres medstuderende, som B.T. interviewede, da han gik forbi teltlejren.

»Jeg synes, det er latterligt. Det er klart, at det er inspireret af de ting, der er sket i USA. Jeg synes, det er mærkeligt at lave civil ulydighed, som det her er,« siger Anton Brüniche-Olsen.

Han studerer statskundskab på Københavns Universitet og er i øvrigt medlem af Kommunalbestyrelsen i Gentofte Kommune for De Konservative.

Anton Brüniche-Olsen mener, at teltlejren er polariserende. Han vil ikke selv komme i haven på universitetets grund, så længe teltlejren er der.

»Nu siger de, at de er imod folkemord. Men det er jo klart, at der også er en eller anden antisemitisme i det her,« siger han.

Emil Nielsen, der er filosofistuderende og pressekontakt for ‘Studerende Mod Besættelsen’, afviser alle anklager om antisemitisme.

Han henviser blandt andet til teltlejrens retningslinjer, ifølge hvilke der er nultolerance overfor antisemitisme.

Men Anton Brüniche-Olsen mener, at blandt andet hærværket mod mindestenen på Israels Plads i forbindelse med en nylig propalæstinensisk demonstration viser, at der er antisemitiske strømninger i den bevægelse, som de studerende i teltlejren er en del af.

Samtidig er det i hans optik ‘helt vildt antisemitisk’, at der i lejren er klistermærker med påskriften ‘Israel skal elimineres’.

Demonstranterne siger selv, at der ikke er noget antisemitisk i det, de gør her. Vi talte med deres pressekontakt, som også sagde, at man ville gøre, hvad man kunne for at forhindre, at det for eksempel kunne udarte sig i antisemitisk chikane som det, man har set i USA, hvor der også har været den her slags lejre. Hvorfor er det, at du alligevel mener, at der er antisemitisme i den aktion, vi ser her?

»Jeg synes, at de igen og igen har modbevist sig selv. Vi har selv set de her demonstrationer, hvor deres officielle holdning ikke er antisemitiske. De er imod det, der sker i Gaza. Alligevel hører man sådan noget 'Palæstina er besat, det skal løses med jihad' (et kampråb, som er blevet råbt til Hizb ut-Tahrirs demonstrationer, men ikke i teltlejren på Københavns Universitet, red.) og alle mulige helt vildt antisemitiske kampråb. Det er jo klart, at der er nogle antisemitiske strømninger i det her. Jeg er sikker på, at der også er mange, der mener det her.«

Se interviewet med Anton Brüniche-Olsen og billeder fra teltlejren i videoen herunder.

Så du frygter, at nogle af dine medstuderende er antisemitter?

»De har i hvert fald antisemitiske holdninger, det er jeg nærmest sikker på. Man kan allerede se, at de har taget inspiration fra USA, og der har været mange helt vildt antisemitiske budskaber på blandt andet Yale og Columbia (to universiteter i USA, hvor propalæstinensiske studerende også har lavet teltlejre, red.), så det er jo det, man prøver at fremprovokere. Det synes jeg er problematisk.«

Har du talt med nogle af dine medstuderende, der har slået lejr her bag os? 

»Nej, de vil jo ikke rigtigt tale med nogen, men jeg er da sikker på, at der er mange, der har de holdninger,« siger Anton Brüniche-Olsen til B.T.

Mandag 6. maj slog studentergruppen Studerende Mod Besættelsen omkring 40 telte op i en have på Københavns Universitets grund i Indre København.

Gruppen oplyser til B.T., at de vil blive i teltlejren, indtil deres seks krav til universitetet bliver indfriet. Et af disse krav er, at universitetet skal fordømme det, som de studerende betegner som et 'folkedrab' på palæstinensere.

Københavns Universitet har afvist at imødekomme de studerendes krav.

Læs mere om det her.