Fredag kom det frem, at Statsadvokaten var kommet i besiddelse af nye oplysninger i Mia-sagen.

Helt konkret vil anklagemyndigheden gerne afhøre tre nye vidner, når Vestre Landsret tager hul på ankesagen mandag.

Thomas Thomsen blev ved byretten i Aalborg i juni 2023 idømt forvaring for drabet på Mia Skadhauge Stevn, for forsøg på voldtægt samt usømmelig omgang med lig. Han valgte at anke dommen, da han vil frifindes.

I landsretten har den drabsdømte igen advokat Mette Grith Stage som forsvarer.

Hun fortæller til B.T., at anklagemyndigheden i 11. time har valgt at indkalde de tre nye vidner. Forsvareren valgte straks at protestere mod de tre nye vidner, da hun mener, at de er irrelevante i denne sag.

»Efter min opfattelse ønsker anklagemyndigheden at afhøre nogle vidner som irrelevante for sagen, men vil stille min klient i et uhensigtsmæssigt lys. Det er efter min opfattelse karaktervidner, ligesom man også forsøgte sig med i byretten.«

»Det er irrelevant for det, som landsretten skal forholde sig til. Den her sag drejer sig om Mia-sagen, og hvordan hun afgik ved døden. Det er det, som sagen handler om, og om min klient er ansvarlig for det. Ikke alt muligt andet. De vidner har ingen, ingen viden om den her sag. Så derfor kan jeg ikke se relevansen for det,« siger Mette Grith Stage om vidnerne, der ikke ønsker at kommentere selve forholdet fra 2010. 

Statsadvokaten i Viborg ønsker heller ikke at fortælle mere om de nye vidner eller de nye anklager mod Thomas Thomsen. Samme svar har Nordjyllands Politi.

Thomas Thomsen blev ved byretten idømt forvaring for drabet på Mia Skadhauge Stevn.
Thomas Thomsen blev ved byretten idømt forvaring for drabet på Mia Skadhauge Stevn.
Vis mere

Det var DR, der først kunne fortælle, at politiet havde fået et dna-match fra Thomas Thomsen i en overgrebssag fra 2010.

Samme oplysninger har B.T. også fået bekræftet.

Den 14 år gamle sag stammer fra Aalborg, hvor to kvinder efter en bytur skulle være blevet vækket ved, at en mand forsøgte at forgribe sig på den ene af kvinderne. Gamle beviser fra sagen har siden givet et dna-match fra Thomas Thomsen.

»Vi mener, at oplysningerne er af betydning for skyldsspørgsmålet. Oplysningerne ønsker vi blandt andet at fremlægge i form af afhøring af tre nye vidner. Forsvareren har protesteret mod den nye bevisførelse, og det er derfor nu op til landsretten at afgøre om de nye vidner kan præsenteres i ankesagen,« fortalte specialanklager Emil Stenbygaard ved Statsadvokaten i Viborg.

Ifølge B.T.s oplysninger er Thomas Thomsen ikke blevet sigtet for forholdet i 2010, da sagen er forældet.

»Forældelsesfrister gælder inde for forskellige områder alt efter, hvor lang en straf man kan få. Hvis man har lavet noget, der falder ind under forældelsesreglerne, så kan man ikke blive dømt efterfølgende,« siger ekspert i strafferet Lotte Helms, der er adjunkt og ph.d. i strafferet ved juridisk faktuelt på Syddansk Universitet, og uddyber:

»Nogle forhold har ikke forældelsesfrist. Undtagelserne er sådan noget som folkedrab, tortur og lovovertrædelser, hvor Danmark har tiltrådt en mellemfolkelig overenskomst. Derudover gælder det blandt andet også voldtægt af børn under 18 år og drab,« lyder det fra strafferetseksperten.

Hun fortæller, at forældelsesfristen for kriminelle forhold varierer alt efter, hvor lang en fængselsstraf forholdet kan give. Hvis man kan blive idømt fængsel i et til fire år, er fristen fem år. Hvis man kan få mellem fire og 10 års fængsel, er fristen 10 år. Og for forhold, der kan give over 10 års fængsel, er forældelsesfristen 15 år. 

Det vides ikke endnu, om Statsadvokaten får lov til at indkalde vidnerne til ankesagen.