Hvis du kan lide at lege med ler, har du måske lagt vejen forbi et af de fem keramikværksteder, som Københavns Kommune driver.

Men selv hvis du ikke er til at forme vaser og askebægre i ler, er du med til at betale millionregningen for de kommunale keramikværksteder.

Københavns Kommune har haft et underskud på 1,6 millioner kroner på driften af keramikværkstederne siden 2022. Et underskud, der dækkes af de københavnske skatteydere.

Det viser en aktindsigt, som B.T. har modtaget.

Hos Venstres gruppeformand i Københavns Borgerrepræsentation, Louise Theilade Thomsen, vækker det undren, at kommunen bruger så mange penge på at drive keramikværksteder.

»Jeg synes ikke, at det er kommunal kernevelfærd at drive keramikværksted. Hvis det stod til mig, havde kommunen ikke nogen keramikværksteder. Jeg synes sådan set, at folk må bruge deres egne penge på at tage til et privat keramikværksted, hvis det er noget, de gerne vil bruge deres fritid på,« siger hun til B.T.

Alene sidste år havde kommunens keramikværksteder et underskud på 644.000 kroner. 

Louise Theilade Thomsen, der også er medlem af Kultur- og Fritidsudvalget, så hellere, at man brugte pengene på for eksempel at ansætte en bibliotekar.

»Det koster cirka det samme, som vi kunne ansætte en hel bibliotekar mere for. Jeg synes, at sådan noget som biblioteker, og at alle har mulighed for at låne bøger, er kernevelfærd. At man kan gå ind og male et krus, det har ikke noget med kommunal kernevelfærd at gøre,« siger hun.

Den ansvarlige borgmester, kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (R), har ikke haft mulighed for at stille op til interview med B.T. om sagen og kritikken fra Venstre.

I stedet har hun tilsendt en skriftlig kommentar. Mia Nyegaard forholder sig ikke til B.T.s spørgsmål i kommentaren, men åbner dog for politiske drøftelser.

»Vi trænger i det hele taget til en politisk drøftelse af, hvad vi bruger penge på, og hvad vi ikke gør. Hvad der bør være kommunal kulturdrift, og hvad der ikke bør. Hvad der skal være politisk bestemt, og hvad der skal være lokale beslutninger. Jeg ser frem til, at vi får en samlet diskussion af det i forbindelse med kultur- og biblioteksplanen,« lyder det i denne.

Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune driver fem keramikværksteder i bydelene Amager Øst, Bispebjerg, Vesterbro-Kongens Enghave, Brønshøj-Husum og Valby.